ID: Dajte Iračanku, ubićemo pilota

Islamska država je u najnovijoj poruci zapretila da će "momentalno" da ubije jordanskog pilota Maza el Kasasbeha.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.01.2015.

08:45

Default images

Kako je navedeno, jordanski pilot biće ubijen ako Aman do večeras ne preda Iračanku, osuđenu za umešanost u bombaški napad u Jordanu 2005. godine.

U novoj audio-poruci čuje se glas muškarca koji se predstavio kao oteti japanski novinar Kendži Goto, prenela je agencija AFP.

"Ako Sadžida el Rišavi ne bude spremna za razmenu za moj život na turskoj granici do zalaska sunca u četvrtak 29. januara po mosulskom vremenu, jordanski pilot Maz el Kasasbeh biće odmah ubijen", rekao je Goto u poruci objavljenoj na Tviteru, koji koristi Islamska država.

Japanski generalni sekretar vlade Jošihide Suga rekao je novinarima da je poruka po svemu sudeći autentična.

Aman je rekao da će osloboditi Iračanku ako Islamska država oslobodi njihovog pilota.

Portparol jordanske vlade nije pomenuo taoca Japanca.

U sredu su se pojavljivali potpuno suprotni izveštaji o sudbini taoca kao i Iračanke usled jezičkih i kulturnih nesporazuma, navela je francuska agencija.

Atmosfera u Jordanu je izuzetno napeta, rođaci otetog pilota su protestovali i izvikivali antivladine parole, a otac pilota je zatražio da vlada spase njegovog sina "po svaku cenu".

Islamska država je pre nekoliko dana pogubila japanskog taoca Harunu Jukavu jer im japanska vlada nije platila otkup od 200 miliona dolara i potom je zapretila da će ubiti i drugog japanskog taoca, Gota, ako ne bude oslobođena zatvorena Iračanka.

Islamska država je obezglavila više stranih talaca, a snimke tih pogubljenja je potom postavljala na internet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: