Levi: Nikolićev govor iz srca

Govor predsednika Srbije Tomislava Nikolića povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta bio je jedan od najmoćnijih i najličnijih govora koje sam čuo.

Izvor: B92

Sreda, 28.01.2015.

21:39

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

To je izjavio ambasador Izraela u Beogradu Jozef Levi.

"Bio sam prisutan (juče) na Starom sajmištu kada je predsednik Nikolić držao govor. Moja prva reakcija je bila veoma emotivna, bio sam veoma inspirisan. Prišao sam predsedniku i zahvalio mu za jedan od najmoćnijih i najličnijih govora koje sam čuo od jednog evropskog predsednika u znak sećanja na Holokaust", rekao je Levi agenciji Beta.

Ambasador je dodao da je Nikolić "opisao patnje jevrejskog naroda, opisao je zločine koje su počinili nemački nacisti i čak završio svoj govor sa prelepom rečenicom iz jevrejske molitve na veoma dobrom hebrejskom".

Koalicija nevladinih organizacija Kuća ljudskih prava i demokratije saopštila je ranije danas na svom sajtu da je jučerašnja izjava Nikolića bila neprimerena.

"Opisujući strahote Holokausta, predsednik Srbije Tomislav Nikolić je širio stereotipe o jevrejskom narodu, govoreći o tome da je ova manjina bila 'previše zastupljena u prestižnim profesijama... umetnosti, finansijama i nauci', što je poznata matrica koja je korišćena u svim periodima kada su Jevreji bili proganjani i koja sama po sebi predstavlja izjavu na ivici rasizma", navodi se na sajtu Kuće ljudskih prava.

"Ovakva izjava predsednika govori o nepoznavanju definicije rasizma, ali i o nepoznavanju težine svake reči koja se izriče u zemlji koja je nedavno izašla iz ratnih sukoba, kada je mržnja prema manjinama kulminirala... Najmanje što u ovom slučaju možemo očekivati od Nikolića je objašnjenje, izvinjenje i prihvatanje odgovornosti za izjavu koja u sebi sadrži rasizam i stereotipe", dodaje se. Ambasador Levi je rekao za Betu da "ne deli mišljenje da predsednik nije bio dovoljno oprezan u izboru reči".

"Ako izvučete rečenicu iz celog govora i analizirate je odvojeno, možete da pomislite da je ta rečenica imala neku stereotipnu, uznemirujuću poruku. Ali u kontekstu celog govora, ja kao Jevrejin i Izraelac uopšte nisam bio uvređen", istakao je Levi.

On je rekao da je "namera (Nikolićevog) govora bila veoma pozitivna".

"Govor je došao iz srca i mislim da je bio snažan, pozitivan i veoma saosećajan govor od saosećajnog predsednika i preporučujem svim našim prijateljima da se ujedine oko zajedničkog cilja poštovanja sećanja na žrtve", kazao je Levi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: