"Ništa protivno zakonima rata"

Bivši oficir VRS Branko Predojević izjavio je u Hagu da VRS 1992, nije učestvovala u iseljavanju muslimanskih i hrvatskih civila iz Sanskog Mosta.

Izvor: Beta

Sreda, 28.01.2015.

16:55

Default images

Svedočeći u odbranu generala Ratka Mladića, Predojević se, dok ga je unakrsno ispitivao tužilac, međutim, ogradio da "ne zna" kakvu je ulogu VRS u Sanskom Mostu igrala pre nego što je on došao u taj grad, krajem juna 1992.

Sanski Most je jedna od sedam bosanskih opština u kojima je, kako se navodi u optužnici protiv generala Mladića (72) progon nesrpskog stanovništva imao razmere genocida.

Posvedočio je i da nikada nije dobio nijedno naređenje protivno zakonima i običajima ratovanja, za dejstvo čiji bi cilj bili civili. Kazao je i da je postojalo naređenje da se prema zarobljenicima postupa u skladu sa propisima.

Svedok je rekao i da je protiv vojnika njegove brigade, koji su krajem 1992, ubili hrvatske civile, bila podneta krivična prijava. Naznačio je, međutim, da se jedan od počinilaca ubrzo vratio u svoju jedinicu, jer "smatralo se da mu je veća kazna da boravi u jedinici na ratištu, nego da leži u zatvoru".

Zastupnik optužbe, svedok je predočio odluku suda kojom su počinoci istog zločina, posle mesec dana pritvora, pušteni na slobodu, između ostalog, "zato što su tražili da se vrate u jedinicu". Za počionoca iz Predojevićeve jedinice, tužilac je sugerisao da je kasnije pobegao u SR Jugoslaviju.

Na pitanja o zločinu koji su pripadnici iste brigade počinili nad Muslimanima u selu Vrhpolje, 25. maja 1992, svedok je odgovorio da je za to samo čuo, budući da je u Sanski Most došao mesec dana kasnije. Rekao je i da mu "nije poznato" da li je komandant jedinice preduzeo neke mere protiv počinilaca.

Jedan od počinilaca osuđen je za to i druga zlodela tek 2008, pred Državnim sudom BiH, na 28 godina zatvora, precizirao je tužilac. Predojević je uzvratio da ni za to nije znao jer je "1999. bio prekomandovan u Novi Sad".

Odbrana generala Mladića biće nastavljena sutra. Optužen je i za genocid u Srebrenici, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: