Skupštinski odbor kaznio Đurišića

Šef poslaničkog kluba SDS Marko Đurišić kažnjen je novčanom kaznom od 10 odsto od osnovne plate zbog opomene koja mu je izrečena na sednici 19. januara.

Izvor: B92

Sreda, 28.01.2015.

15:58

Default images
Beta/AP

Administratvni odbor Skupštine Srbije utvrdio je kaznu, koja će iznositi 6.829 dinara.

Odbor je takođe predložio skupštini da konstatuje početak mandata poslaniku SNS Branimiru Rančiću, koji je u skupštinskim klupama zamenio Vladetu Kostića iz iste stranke.

Tokom skoro jednočasovne rasprave, članovi Odbora iz DS i SDS zatražili su da to skupštinsko telo inicira sastanak predsednice parlamenta Maje Gojković, potpresednika skupštine i šefova poslaničkih grupa na kojem bi se razgovaralo o, kako smatraju, merama koje se izriču uglavnom opozicionim poslanicima.

Predsednik Odbora Zoran Babić ocenio je da to nije moguće po Poslovniku i podsetio da skupštinski kolegijum saziva Gojkovićeva, pa je predložio da svi šefovi poslaničkih grupa zatraže takav sastanak.

On je podsetio da su opozicioni poslanici u poslednjih nekoliko nedelja "sve počastili time da su ološ, djubre, a njemu lično rekli da treba da mu se stavi kesa na glavu i to niko nije osudio".

"Djurišić često remeti tok sednice, to mu ne smeta, ali je glasan kada to drugi rade", dodao je Babić i naveo u prilog tome da nema selektivnosti u kažnjavanju, da je poslanik SNS Marjan Rističević bio "najkažnjavaniji poslanik u prethodnom sazivu".

Njegov stranački kolega Darko Laketić izricanje opomena vidi kao lošu posledicu toga što je “DS bojkotovao usvajanje kodeksa ponašanja poslanika“.

Poslanica SDS Snežana Malović apelovala je da se primenjuju isti kriterijumi na sve poslanike i Babiću poručila da ne svrstava sve opozicionare u isti koš, ako se neko od njih ne ponaša pristojno.

"Nemojte sve da nas izjednačavate, ja vas ne izjednačavam sa Marijanom Rističevićem"“, rekla je Malović.

Njena koleginica iz DS Vesna Martinović rekla da je „simptomatično da predsedavajući sednicom Igor Bečić neravnopravno tretira poslanike, što ne doprinosi kvalitetu rada parlamenta i slike skupštine kako u domaćoj tako i u stranoj javnosti“.

Novac od kazni poslanika ide u skupštinski Fond solidarnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: