"Trepča se ne brani nasiljem"

Premijer Kosova Isa Mustafa izjavio je danas da se Trepča ne može braniti nasiljem i da ne mogu da je brane oni koji uništavaju Prištinu.

Izvor: B92

Sreda, 28.01.2015.

15:01

Default images
Foto: Beta, AP

"Napad opozicije na policiju je napad na državu i institucije. Trepča se ne brani nasiljem. Trepča je zaštićena zakonom", rekao je Mustafa na sednici vlade govoreći o jučerašnjim antivladinim nasilnim protestima u Prištini.

"Protesti su od glave do pete bili političke prirode", rekao je kosovski premijer i dodao da su političke partije koje su učestvovale u protestima pokušavale nasilno da dođu na vlast.

Mustafa je izrazio žaljenje zbog povređenih tokom sukoba i pozdravio napore policije da zaštiti javnu imovinu.

Ministar unutrašnjih poslova Skender Hiseni je rekao da je prvo kršenje zakona bilo to što organizatori nisu prijavili protest.

Ministar je ocenio da je policija reagovala profesionalno u suočavanju sa demonstrantima, koji su u sukobima koristili tvrde predmete koji mogu biti smrtnonosni.

Prema njemu, u jučerašnjim sukobima sa demonstrantima povređena su 92 policajca, od kojih dvojica teško.

Na jučerašnjim protestima u Prištini privedeno je 160 demonstranata koji su policajce gađali kamenicama i Molotovljevim koktelima. Policija je odgovorila suzavcem i vodenim topom.

Protest opozicije sa zahtevom da Kombinat Trepča hitno postane javno preduzeće, kao i da ministar za povratak i zajednice Aleksandar Jablanović podnese ostavku, trajao je juče šest sati, a neredi su izbili nakon prvog sata.

Deda: Jablanović mora da ode

Poslanik opozicionog Samoopredeljenja Iljir Deda rekao je da protesti na Kosovu nisu upereni protiv Srba, ali da ministar za povratak i zajednice u kosovskoj vladi Aleksandar Jablanović "mora da ode".

"Ministar Jablanović mora da podnese ostavku, to se tiče dostojanasta većinskog naroda na Kosovu. Ne možete nekog da uvredite, a da ne snosite političku odgovornost. Svim političkim akterima na Kosovu postalo je jasno da Jablanović mora da ode", rekao je Iljir Deda za RTK2.

Opozicija traži smenu Jablanovića jer je 6. januara učesnike protesta u Djakovici nazvao divljacima. Ministar tvrdi da je taj izraz upotrebio samo za one koji su na Badnje veče kamenicama sprečili grupu Srba da obidje svoje napuštene domove u Djakovici.

Deda je najavio da će protesti opozicije na Kosovu biti prekinuti ako Jablanović ode iz vlade i ako Vlada Kosova obećala da će u kratkom roku Skupštini dostaviti zakon kojim se Trepča formira kao javno preduzeće.

"Nama ne trebaju tenzije i haos u ovim izrazito teškim trenucima kroz koje prolaze gradjani Kosova", rekao je Deda.

Na pitanje kako ocenjuje to da su mnogi zvaničnici i institucije javno osudili napad na novinare RTK2, srpskih televizija B92 i RTS, Deda je kazao da su od RTK2 saznali za napade na druge srpske TV ekipe.

"Nećemo dopustiti da se takvi napadi ponove. Nismo uspeli da saznamo ko je napao televizijske ekipe, to što se desilo je nedopustivo i nema opravdanja za napade na novinare. Nama je žao zbog tog dogadjaja i mi ćemo se na narednim protestima potruditi da zaštitimo sve novinare", rekao je Deda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: