Oliver Stoun: Otisci CIA širom Kijeva

Američki reditelj Oliver Stoun veruje da su zapadne sile umešale prste u dešavanja u Ukrajini i kaže da se nada da će istina izaći na videlo kako bi se "ludilo zaustavilo".

Izvor: B92

Sreda, 31.12.2014.

08:53

Default images

Stoun, koji trenutno priprema film o Edvardu Snoudenu, proveo je neko vreme u Moskvi gde je razgovarao sa svrgnutim ukrajinskim predsednikom Viktorom Janukovičem, a svoje utiske je preneo na Fejsbuk stranici.

"Razgovarali smo četiri sata. Detalji će biti objavljeni u novom dokumentarcu, ali deluje da su 'snajperisti', koji su ubili 14 policajaca i 45 demonstranata bili dovedeni spolja i da su u pitanju provokatori treće strane. Svedoci, među kojima su i Janukovič i policijski zvaničnici, veruju da je u pitanju ubačeni strani element, za koji su odgovorne prozapadne struje, a otisci prstiju CIA su svuda naokolo", naveo je Stoun.

Oskarovac i jedan o politički najangažovanijih američkih umetnika kaže da događaji sa Majdana podsećaju na neuspeli puč u Venecueli iz 2002. godine.

"Setite se pokušaja promene vlasti/puča iz 2002. godine, kada je Čaves privremeno svrgnut, a kada su i na njegove pristalice i na njegove protivnike pucali 'misteriozni snajperisti' iz poslovnih zgrada... Ako stvorite dovoljno haosa, kao što je CIA radila u Iranu 1953, Čileu 1973. i u nebrojeno mnogo drugih pučeva, lako možete smeniti legitimno izabranu vlast. To je američka tehnika mekane sile koja se zove 'Osnove promene režima'", piše Stoun.

Reditelj koji iza sebe ima filmove o Ugu Čavesu, Fidelu Kastru, Ričardu Niksonu, Džonu F. Kenediju i Džordžu Bušu Mlađem, kaže da javnost na Zapadu ima pogrešnu sliku o događajima u Ukrajini.

"Slučaj 'masakra na Majdanu' je u zapadnim medijima prikazan kao proizvod nestabilne, brutalne, proruske Janukovičeve vlasti. Ali setite se da je Janukovič u februaru dogovorios a liderima opozicije i tri šefa diplomatije iz EU da se raspišu prevremeni izbori. Dogovor je pao u vodu već sutradan, kada su naoružani neonacisti naterali Janukoviča da pobegne iz zemlje. Samo 24 časa kasnije, uspostavljena je prozapadna vlada, koja je odmah dobila podrššku SAD", kaže Stoun.

Reditelj kaže da se zapadnoj javnosti "servira nerealna perverzija istorije".

"To je prljava priča skroz naskroz, ali je u tragičnim danima posle ovog puča Zapad nastavio da održava dominantni narativ 'Rusije na Krimu', dok je pravi narativ u stvari 'SAD u Ukrajini'. Istina se ne emituje na Zapadu, već nerealna perverzija istorije koja se ponavlja još jednom, baš kao tokom Bušove prediračke kampanje o 'oružju za masovno uništenje'. Ipak, verujem da će istina izaći na videlo na Zapadu, nadam se, na vreme, kako bi se zaustavilo dalje ludilo", naveo je Stoun.

Stounov intervju sa Jankovičem biće objavljen u dokumentarnom filmu, koji produciraju Ukrajinci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

95 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: