SAD traže pomoć Kine protiv hakera

SAD su zatražile od Kine da pomogne da se zaustave sajber napadi iz Severne Koreje, saopštili su američki zvaničnici.

Izvor: B92

Nedelja, 21.12.2014.

12:45

Default images

Ovaj zahtev Kini je upućen nakon što je Vašington optužio vlasti Severne Koreje da su odgovorne za masovni hakerski napad na producentsku kuću "Soni pikčers".

"Razgovarali smo sa Kinezima o razmeni informacija i izrazili zabrinutost zbog ovog napada", rekao je agenciji AFP neimenovani zvaničnik američke administracije.

SAD i Kina su prošle godine oformile specijalnu grupu koja je zadužena za pitanja sajber bezbednosti.

Severna Koreja je negirala da ima veze s hakerskim napadom na holivudski studio, a potom je predložila pokretanje zajedničke istrage sa SAD.

SAD su u petak optužile Severnu Koreju za hakerski napad na kompaniju "Soni pikčers", zbog filma "Intervju", koji je razgnevio Pjongjang.

Američki film "Intervju" je komedija o zaveri CIA da izvrši atentat na severnokorejskog lidera.

"Soni pikčers" je odustao od puštanja filma nakon napada anonimnih hakera, koji su podsetili na terorističke napade na SAD 11. septembra 2001, u pretnjama upućenim bioskopima koji bi film prikazivali.

U saopštenju FBI navodi se da su u sajber napadu korišćeni instrumenti i infrastruktura slični ranijim aktivnostima Severne Koreje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: