Prosvetari sutra obustavljaju rad

Sindikati prosvete sutra će, po drugi put u ovom polugodištu, potpuno obustaviti rad u školama i organizovati protestnu šetnju do Vlade Srbije.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 21.12.2014.

12:16

Default images

Zaštitnik građana Saša Janković, mada podržava njihove napore na unapređivanju položaja, ističe da se nijedan cilj u prosveti ne može ostvariti nanošenjem nenadoknadive štete deci.

Prosvetari su pet nedelja u zakonskom štrajku i za to vreme, kako je Tanjugu rekla portparolka Unije sindikata prosvetnih radnika Jasna Janković, pregovori sa vladom skoro da se nisu pomerili sa početne tačke.

Unija i još tri sindikata - Sindikat obrazovanja Srbije, Sindikat radnika u prosveti Srbije, Granski sindikat "Nezavisnost", ne odustaju od najvažnijeg zahteva da prosveta bude izuzeta od smanjenja plata, koje je već počelo.

"Smatramo da je nedopustivo da prosvetni radnici budu daleko ispod republičkog proseka, a da javne službe i javna preduzeća budu daleko iznad, a znamo da kod nas radi 70 odsto visokoobrazovanih ljudi", rekla je Janković Tanjugu.

Ona je najavila da će sutra oko 12.30 časova prosvetari biti na trgovima isped školskih uprava svih većih gradova, kao i na beogradskom Trgu Nikole Pašića, odakle će prošetati do Ministarstva prosvete i zgrade Vlade.

Jankovićeva je navela da su potvrđeni skupovi i u Kragujevcu, Kraljevu, Nišu, Zrenjaninu i istakla da će sindikat, ako im zahtevi ne budu ispunjeni, nastaviti borbu za bolji položaj.

Sindikati su prvi put obustavili rad 22. oktobra, a te četiri asocijacije imaju oko 70 procenata članstva od svih zaposlenih u školama.

Ombudsman Saša Janković Tanjugu je rekao da ima “izuzetno poštovanje za napor prosvetnih radnika da ukažu na ogromne probleme u prosveti”, ali se, kako ističe, to ne može činiti na štetu dece.

Prosveta je, prema recima zaštitnika građana, devalvirana, ponižena prethodnih decenija, što ima ogromne posledice po našu sadašnjost i budućnost.

"U tom smislu, mogu samo da podržim napore prosvetnih radnika da unaprede svoj položaj i položaj prosvete u celini", kaže ombudsman.

S druge strane, podseća Janković, prosveta postoji radi obrazovanja.

"Mislim da nije potrebno naglasiti da se nijedan cilj u prosveti ne može ostvariti tako da se nanese nenadoknadiva šteta onima koji u prosveti stiču znanje, pre svega deci", istakao je on.

Zaštitnik građana smatra da se mora naći način da se spoje i interesi prosvetnih radnika, to znači unapređivanje njihovog materijalnog stanja ali istovremeno da se interes učenika ne dovodi u pitanje.

"Apelujem na državne vlasti ali i na prosvetne sindikate da oba ova cilja imaju u vidu", rekao je Janković.

Inače, naši zakonski propisi ne predviđaju potpunu obustavu rada u školama. Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju i Zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju predviđaju da "nastavnici, odnosno stručni saradnici u školi ostvaruju pravo na štrajk, pod uslovom da obezbede minimum procesa rada škole" u trajanju od "30 minuta po času u okviru dnevnog rasporeda i obavljanje ispita, a za stručnog saradnika 20 časova rada nedeljno".

Ako nastavnici, odnosno stučni saradnici škole učestvuju u štrajku ne obezbeđujući minimum procesa rada iz stava 2. ovog člana, direktor škole pokreće disciplinski postupak, navodi se u zakonima.

Zakon o štrajku precizira da je prosveta delatnost od javnog interesa i da prosvetni radnici mogu mogu početi štrajk ako se obezbedi minimum procesa rada.

Ministarstvo: Obustava nastave neodgovoran potez

Najavljena potpuna obustava nastave je neodgovoran potez sindikata jer predstavlja kršenje prosvetnih zakona, ocenilo je danas Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i pozvalo prosvetne radnike da ne prekidaju rad ili da štrajk nastave uz minimum procesa rada koji je uveden radi zaštite prava učenika.

Potpunom obrustavnom rada se krši i Zakon o štrajku, jer su škole u obavezi da obezbede minimum procesa rada, odnosno časove u trajanju od 30 minuta, napominje u saopštenju Ministarstvo.

Takođe ukazuje da kršenje tih zakona predviđa individualnu odgovornost, kao i odgovornost za one koji pozivaju na kršenje zakona.

Direktori škola u obavezi da zaštite učenike i obezbede minimum procesa rada, kao i da pokrenu disciplinski postupak protiv onih koji krše zakon, smatra Ministarstvo.

Pregovori sa četiri reprezentativna sindikata prosvete o prekidu štrajka nisu dali željeni dogovor jer izuzimanje prosvete iz smanjenja plata u javnom sektoru ni jednog trenutka nije bilo realna opcija, navodi se u saopštenju.

Takođe se podseća da su sindikati odbili ponudu Vlade Srbije da okončaju štrajk, a da se nastavnicima u Srbiji isplati jednokratna novčana pomoć iz sredstava koja su obezbeđena budžetskim uštedama u poslednjem kvartalu 2014. godine.

"Umesto da kroz saradnju sa Vladom Srbije dođu do rešenja, pa i do isplate ovih sredstava koja bi mnogim nastavnicima značila u vreme praznika, sindikati su odlučili da odbiju dogovor, iako su unapred bili svesni da izuzeće prosvete iz smanjenja zarada ne može biti ostvareno'', naveo je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić.

Ministarstvo je u saopštenju ukazalo da su svi ostali zahtevi sindikata, koji se tiču usaglašavanja kolektivnog ugovora, rada na izmeni krovnog zakona u prosveti, kao i saradnje sindikata i Ministarstva tokom uvođenja platnih grupa i platnih razreda, već usaglašeni.

Zadatak Vlade Srbije je da pronađe trajno rešenje za težak materijalni položaj prosvetnih radnika, navodi se u saopstenju i dodaje da je jedini način da se to uradi pravedno i trajno i koji bi rešio problem redovnih i višedecenijskih štrajkova u prosveti, da se uvedu platne grupe i platni razredi u javni sektor.

U Vladi Srbije postoji puno razumevanje za veliki broj problema sa kojima se susreću prosvetni radnici, koji rade veoma značajan i odgovoran posao.

Takođe, postoji i velika zabrinutost za štetu koja se, naročito kroz nezakoniti štrajk, nanosi učenicima u Srbiji, navodi se u saopstenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

191 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: