Fajman: EU nije NATO u civilu

Austrijski kancelar Verner Fajman usprotivio se sankcijama EU protiv Rusije, poručivši da Unija nije "NATO u civilu".

Izvor: Tanjug

Nedelja, 21.12.2014.

10:13

Default images

Fajman je zapretio da će Austrija podneti tužbu Evropskom sudu u vezi transatlanskog sporazuma o slobodnoj trgovini (TTIP) koji EU namerava da sklopi sa SAD.

"Koncerni su već dovoljno moćni i ne treba im dati svu moć", istakao je on u intervjuu bečkom dnevniku "Kronen cajtung".

"Predugo smo gledali u stranu dok su koncerni na globalnom nivou uspostavili sopstveni svet, kao i poreske rupe. To je vodilo ovaj svet u krah 2008. Suprotno je demokratskoj etici zemalja poput Austrije da im se sada još stvore specijalni sud i specijalno pravo za tužbu", istakao je Fajman, podvukavši da je uveren da je SAD kao pravna država dovoljno jaka da može da odustane od takvih specijalnih sudskih procesa.

Fajman sada namerava na nivou EU da nađe saveznike sa kojima bi "zaštitio socijalne i ekološke standarde u Evropi".

"Austrija će i sama pružati otpor pa čak do Evropskog suda"; najavio je on.

Kada je reč o Ukrajini Fajman ne podržava politiku sankcija kolega u EU i smatra da ne bi trebalo da Kijev pristupi NATO, jer bi to samo dalje zaoštrilo krizu.

Vojna intervencija ne bi, prema njegovim rečima, obezbedila bezbednost u Ukrajini.

S tim u vezi je Fajman zatražio veće zalaganje EU u vezi osiguranja prava manjina. "EU nije produžena ruka NATO, to jest nije NATO u civilu", zaključio je on.

"Ne mogu podržati euforiju mnogih u EU o uspehu sankcija protiv Rusije. Ne vidim nikakav razlog za slavlje i ne znam zašto bi trebalo da se radujemo kada propada ruska privreda. Sečemo granu na kojoj sedimo i mi ako budemo prema ruskoj privredi izgradili novi zid", upozorio je kancelar u intervjuu bečkom dnevniku "Esterajh".

Sankcije su, prema njegovim rečima, bile korak odbrane i kao takvi ispravi, ali cilj ne sme biti nikakvo dalje pooštravanje sankcija.

Fajman je preneo da je nedavno telefonirao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i tom prilikom predložio mirovne pregovore.

"Moramo naredne godine pojačano koristiti našu neutralnu ulogu i zalagati se za mirovne pregovore", poručio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: