Vlade u Kabulu ni na vidiku

Posle tri meseca i tri propuštena roka predsednik Avganistana Ašraf Gani i zamenik Abdulah Abdulah nisu imenovali nijednog ministra.

Izvor: Beta

Nedelja, 21.12.2014.

00:11

Default images

Gani je obećao potpunu rekonstrukciju avganistanske vlade kako bi iskorenio korupciju i nestručnost, ali posle tri meseca na funkciji, tri propuštena roka i brojnih neispunjenih obećanja, on i njegov rival na izborima, a sada zamenik Abdulah Abdulah, daleko su od formiranja Vlade.

Stalna odlaganja, proistekla i iz činjenice da se Gani uglavnom sam nosio sa brojnim problemima, od revitalizovanog pobunjeništva talibana, do pokušaja da obnovi odnose sa susednim Pakistanom, podstakla su spekulacije da su on i Abdulah, čija funkcija je ekvivalentna premijerskoj, i dalje u sukobu.

Mnogi Avganistanci, piše AP, veruju da Gani i Abdulah ne mogu da se dogovore ni oko čega.

Širok krug izvora bliskih obojici, među kojima su i njihovi saradnici, zvaničnici vlade i zapadne diplomate, međutim, navodi da Gani i Abdulah "prijateljski dele zadatak biranja potencijalnih ministara".

Jedna od prepreka za imenovanje svih ministara, prema Ganijevom portparolu Nazifulahu Salarzaju, je i težnja da se oformi takva vlada koja će sveobuhvatno predstavljati složenu slagalicu avganistanskih interesa.

"To zahteva konsultacije sa svim partijama, svim interesnim grupama po svim pitanjima, uključujući i rodna pitanja, gde posebno treba biti pažljiv. Sve složenosti avganistanskog kulturnog, etničkog i geografskog lika moraju da budu uzete u obzir", rekao je on.

Gani želi da oformi ekspertsku vladu, kažu njegovi saradnici, i da tako prekine sa praksom poltronstva i nepotizma, koja je karakterisala prethodnih 13 godina pod predsednikom Hamidom Karzaijem.

Gani je rekao da ne želi za ministra da imenuje nikoga ko je imao ministarsko mesto i ranije, kao i da želi da u vladi bude i znatan broj žena.

Agencija AP ocenjuje da je njegov ulog toliki da ne može biti veći.

SAD i NATO će 31. decembra i zvanično okončati 13-godišnju borbenu misiju u Avganistanu, a u toj zemlji će ostati oko 13.000 vojnika koji će uglavnom imati ulogu u obuci i podršci avganistanskim snagama. To je znatno manje od rekordnih 140.000 koliko ih je bilo 2010.

Talibani, međutim, i dalje ostaju pretnja, izvevši prethodnih nedelja u Kabulu veliki broj napada visokog profila i ubivši rekordan broj avganistanskih bezbednosnih snaga ove godine - 5.000 bezbednjaka i policajaca.

Gani istovremeno pokušava da ponovo uspostavi odnose sa susednim Pakistanom, posle decenije međusobnog nepoverenja, ali još nema ministra spoljnih poslova koji bi posredovao između dve zemlje.

Avganistan je ogrezao u ekonomskoj krizi, ali nema ni ministra finansija da posavetuje predsednika ili predloži reforme.

Gani je krajem novembra razrešio većinu ministara, najavivši to uživo preko televizije, i njihove zamenike proglasio vršiocima dužnosti ministara, sve dok ne bude formiran novi kabinet.

Njegov prvi rok, 45 dana posle njegove septembarske inauguracije, prošao je sa obećanjem da će kabinet biti oformljen pre međunarodne donatorske konferencije u Londonu 4. decembra.

Kada je i taj rok prošao, Gani je rekao da će nove ministre imenovati za dve do četiri nedelje.

Ove sedmice su istekle od te dve pomenute nedelje, a Gani i Abdulah su u odvojenim televizijskim emisijama rekli da će novi ministri biti objavljeni tek za dve nedelje.

Nezaodovljstvo zbog sporog kretanja napred podstaklo je spekulacije u lokalnim medijima i među mnogim Avganistancima da vlada nacionalnog jedinstva, formirana posle spornih izbora i uz posredovanje američkog državnog sekretara Džona Kerija, ne može da funkcioniše.

Ganijev portparol insistira, međutim, da može, navodi AP.

"Odnosi između Ganija i Abdulaha su glatki i na istom su koloseku kada se radi o izboru (ministara). Kogod bude izabran moraće svakodnevno da sarađuje sa predsednikom, te tako ako bi bilo neslaganja oko izbora zvaničnika, vlada jednostavno ne bi mogla da funkcioniše", ocenjuje Alarzaj.

Bivši borac za ljudska prava, a sada šef nezavisne avganistanske Kancelarije za istraživanja i procene, Nader Naderi kaže da bi sastav vlade trebalo da bude poznat do početka januara.

"Svi razgovori nagoveštavaju da početkom godine svi očekuju da će oba lidera imati imena ministara", smatra Naderi.

Gani i Abdulah podelili su zaduženja, te predsednik postavlja ljude na najvažnija mesta, uključujući odbranu, finansije, obaveštajnu službu, rudarstvo, rad i seoski razvoj, pravosuđe i guvernera.

Njegov zmaenik će imenovati ministre unutrašnjih i spoljnih poslova i ekonomije, prema listi do koje su došle zapadne diplomate.

Neki ministri bi mogli da budu objavljeni već početkom sledeće sedmice.

Ostale ministre, poput obrazovanja i zdravlja, izabraće oba lidera zajednički, kažu diplomate.

Još se vode polemike o krajnjem broju ministarstava, kao i o tome da li neka ministarstva, poput ministarstva za ženska pitanja treba da budu ukinuta, spojena sa nekim drugim ili preimenovana, navodi AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: