Nema saglasnosti o Paradi ponosa

Među pripadnicima LGBT populacije ne postoji saglasnost o potrebi održavanja Parade ponosa i njenog značaja za ostvarivanje i unapređivanje prava tih osoba.

Izvor: Tanjug

Subota, 20.12.2014.

22:12

Default images

To je pokazalo istraživanje Centra za kvir studije koje navodi da 29 odsto pripadnika podržava njeno održavanje, 38 odsto njih načelno podržava paradu, ali ne u obliku kakva je danas, sedam odsto je neopredeljeno, a 26 odsto njih je protiv održavanja te manifestacije.

Članica istraživačkog tima Marijana Stojičić navela je da pripadnici LGBT populacije koji su aktivniji u civilnom sektoru žive u većim gradovima i imaju otvoreniji odnos sa članovima porodice češće i podržavaju Paradu ponosa.

"Oni, uglavnom, najcešće odgovaraju da se na taj način povećava vidljivost LGBT populacije i da je to način da se ostvare prava tih osoba", rekla je ona u Kulturnom centru Rex.

Stojičić je dodala da oni koji se protive održavanju te parade strahuju za svoju bezbednost i smatraju da se na taj način povećava netrpeljivost prema LGBT osobama.

"Strah od nasilja obeležava egzistenciju LGBT populacije u Srbiji", ocenila je Stojičić.

Prema njenim rečima, 77 odsto pripadnika LGBT populacije navodi da je jedan od primarnih ciljeva LGBT organizacija zaštita tih osoba od nasilja, a 65 odsto njih smatra da je najvažnije izboriti se za socijalna i ekonomska prava te populacije i zaštititi ih na radnom mestu.

Stojičić je podvukla da je najveći broj pripadnika LGBT populacije označio državu kao glavnog krivca za prethodna neodržavanja Parade ponosa, a manji broj njih smatra odgovornim organizatore te parade i LGBT organizacije.

Istraživanje, koje je podržala Fondacija za otvoreno društvo Srbija, sprovedeno je u periodu od januara do aprila 2014. godine preko upitnika i fokus grupa u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: