Vulinov celofan

Izvor: Jelena Èalija, Politika

Subota, 20.12.2014.

21:25

Default images

List koji držite u rukama ponosito je, u godini koja ističe, obeležio dva jubileja: svoj 110. rođendan i sto godina od početka Prvog svetskog rata.

Od svih novina koje su od Beča do Soluna u za ono vreme velikim tiražima štampale vesti o približavanju i početku Velikog rata, samo je „Politika” opstala. U Beču nema niti jednog lista koji je postojao kada je ubijen Franc Ferdinand, niti jednog koji je posle Sarajevskog atentata vodio hajku na Srbiju ili slavodobitno javljao o austrougarskom ultimatumu Srbiji. „Politika” je izveštavala o besomučnom bombardovanju civilnih ciljeva i stradanju građanstva, o prvim ratnim zločinima austrougarske vojske na tlu Srbije. „Politika” jedino nije izlazila u okupiranom Beogradu, ni u Prvom ni u Drugom svetskom ratu, ali se jedina na ovim prostorima održala i neprekidno traje. Postoji razlog zašto se kaže da je Srbija postala „prava politička nacija” tek uz „Politiku”, kao jedini zaista veliki list na ovom podneblju.

Naš list nije samo to. On je i prava riznica dokumenata, zapisa i fotografija. Tako je „Politika” postala neodvojiva od srpske sudbine.

To su valjda imali na umu i u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kada su planirali da „propagandne aktivnosti u vezi sa obeležavanjem značajnih datuma”vežu za„dnevni list koji obrađuje ozbiljne teme sa nacionalnom pokrivenošću čiji je tiraž najmanje 60.000 primeraka”. Tako su se barem obavezali na veb-stranici ministarstva koja se bavi javnim nabavkama. Ozbiljan dnevni list u ozbiljnom svetu ne podrazumeva ni večernje listove ni tabloide, pa samo „Politika” u Srbiji zapravo zadovoljava merilo sa sajta ministarstva kojim rukovodi Aleksandar Vulin.

No gle čuda, suma od dva miliona i dvesta dvadeset hiljada dinara koju je ministarstvo odvojilo za obeležavanje stogodišnjice početka Prvog svetskog rata u štampanim medijima, ipak je završila u jednoj agenciji i dva sedmična lista čiji se tiraži „Politikinom” ne približavaju ni kada se pomnože sa prstima jedne ruke.

Ministarstvo je angažovalo agenciju „Vočaut”, poznatu po političkom marketingu, tobož da bi izbeglo diskriminaciju i favorizovanje jednih medija na račun drugih. Agencija je onda odlučila da materijal o Velikom ratu sama sačini i da ga poveri nedeljnicima „Pečat” i NIN, navodno zato što su u ministarstvu želeli da primerak bude – „celofaniran”. Naši izvori kažu da je agencija predlagala NIN i „Vreme”, ali se Ministarstvo rada opredelilo za „Pečat”, u kome je Aleksandar Vulin bio je jedan od osnivača i odgovorni urednik.

Aleksandru Vulinu povereno je ministarstvo koje je nadležno za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije. „Politika” ima tradiciju, a Vulin pečat i celofan.

Politika, 20.12.2014.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: