Lavrov: Mi Srbiju ne pritiskamo

Ministri spoljnih poslova Rusije i Srbije Sergej Lavrov i Ivica Dačić izjavili su da Rusija ne vrši politički ni ekonomski pritisak na Srbiju

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 19.12.2014.

10:45

Default images

"Mi se time ne bavimo. To je neokolonijalistitčko shvatanje. Sarađujemo u usaglašavanju sporazuma koji su uzajamno korisni za obe strane i nije korektno govoriti o političkom uticaju", rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare, komentarišući izjavu nemačke kancelarke Angele Merkel da Rusija pokušava da izvrši politički i ekonomski pritisak na Srbiju.

Dačić je takođe kazao da Rusija ne vrši nikakav pritisak na Srbiju u evropskom opredeljivanju Beograda. "Nikada ni od jednog ruskog zvaničnika nismo čuli predlog ili zahtev - Evropska unija ili Rusija", kazao je on.

"Potpuno da bude jasno, želimo razvoj odnosa sa Rusijom koji ne idu na štetu nijednoj strani", dodao je Dačić.

Šefovi diplomatije Srbije i Rusije su izjavili da je razgovor u velikom delu bio posvećen predstojećem predsedavanju Srbije OEBS-u, kao i o budućoj energetskoj saradnji, o isporukama gasa.

Lavrov je kazao da će pri izgradnji novih projekata gasovoda biti uziman u obzir interes Srbije da gas dođe do nje.

Lavrov: Srbija na čelu OEBS-a - veliki izazov

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je u Moskvi da je predsedavanje Srbije OEBS-u veliki izazov, ali da zvanični Beograd može da bude fer posrednik u rešavanju konflikata, dok je šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao da je to prilika da se svetu pokaže kreativnost, pravednost i principijelnost.

Lavrov je istakao da Moskva ne vrši pritisak na Srbiju i da su pokušaji da se tvrdi suprotno politički nekorektni.

"Povodom izjava o nekakvom političkom pritisku, nekorektno je govoriti. Što se tiče izjave šefice evropske diplomatije Federike Mogerini o tome da Srbija ne treba da se meša u spor između Rusije i Zapada oko Ukrajine, verujem da se jednostavno nije najsrećnije izrazila. Jer to zvuči sasvim neevropski, neitalijanski, već nekako američki", rekao je Lavrov.

Lavrov je, takođe, rekao da je zvanični Beograd potvrdio da će, kada dođe na čelo OEBS-a, raditi objektivno i nepristrasno.

"Polazimo od toga da će Srbija raditi na bazi onih principa koji su usaglašeni u OEBS ranije", rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je istakao da je izuzetno važno da se održi prekid vatre u Ukrajini kako bi se do kraja realizovali sporazumi iz Minska i da bi se kriza mirno razrešila.

"Mi znamo da je to jedini način da se prevaziđu svi problemi", rekao je Dačić, dodavši da će sledećeg utorka posetiti Kijev, gde će razgovarati sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Pavelom Klimkinom.

Govoreći o Ukrajini, Lavrov je rekao da nema spora sa Zapadom već Zapad krši obaveze. Lavrov se takođe založio za jačanje i širenje misije OEBS za nadgledanje u Ukrajini, prenosi Tas.

Dvojica ministara su rekla da podržavaju kolektivnu potragu za jačanjem poverenja i uzajamnog razumevanja na evropskom kontinentu.

Lavrov, takođe, smatra da reakcija Brisela povodom stvaranja rusko-srpskog centra u Nišu svedoči o pokušajima pritiska na suverene zemlje.

Oni su razgovarali i o "Južnom toku". Dačić je rekao da je Beograd razočaran zbog situacije u vezi sa tim projektom.

"To je projekat u koji smo zajedno ulagali i ekonomski i energetski. Srbiji je nophodan taj projekta, jer garantuje energetsku bezbednost zemlje", rekao je Dačić.

On je dodao da predsednici dve države nastavljaju konsulatacije.

"Mi ćemo podržati razgovore u cilju pronalaženja mogućnosti, uslaglašenih sa EU, kako interesi Srbije ne bi ostali po strani. Treba naći mogućnost za nastavak realizacije ovog za Srbiju strateški važnog projekta", dodao je Dačić.

Lavrov je rekao da ćeRusi u okviru projekta za izgradnju gasovoda iz Rusije u Evropu uzimati u obzir interesi Srbije.

"Razgovarali smo i o proširenju saradnje u ekonomskoj sferi, a to se odnosi i na isporuke ruskog gasa u Evropu", rekao je Lavrov.

Dačić i Lavrov su se saglasili da bi sledeće godine, kada se obeležava 70 godina od pobede u Drugom svetskom ratu, OEBS mogao da organizuje specijalnu manifestaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: