Papa u Ankari osudio ekstremizam

Papa Franja pozvao je u Ankari na dijalog koji će produbiti razumevanje i poštovanje među različitim verama.

Izvor: B92

Petak, 28.11.2014.

15:51

Default images

Papa je u petak stigao u glavni grad Turske i odmah razgovarao sa predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Ovo je četvrta poseta nekog od papa Turskoj, a Franja je prvi strani zvaničnik koji je posetio predsedničku palatu sa 1000 soba. Vrhovni poglavar Katoličke crkve osudio je ekstremizam i akcenat stavio na izbeglice iz Sirije i Iraka.

Na Bliskom istoku predugo se odvija bratoubilački rat“.

Na južnoj i istočnoj granici Turske trenutno je smešteno 1.6 miliona izbeglica pred terorom Islamske države.

Najvažnije je da svi građani, bili oni muslimani, Jevreji ili hrišćani, uživaju ista prava i poštuju iste dužnosti, i po zakonu i u praksi“, rekao je papa Franja, koji je pozvao na saradnju svih ključnih faktora u prevazilaženju razlika.

Fanatizmu i fundamentalizmu, kao i iracionalnom strahu koji izaziva nerazumevanje i diskriminaciju, moramo se suprotstaviti solidarnošću svih vernika“.

Papa je osudio progon hrišćana na Bliskom istoku i kršenje osnovnih ljudskih prava. Erdogan je zatražio od Zapada da se izbori sa islamofobijom.

Poseta pape Franje Turskoj trajaće tri dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: