Rezolucija podelila parlamentarce

Poslanici Evropskog parlamenta sa kojima je Danas razgovarao povodom usvajanja Rezolucije o Vojislavu Šešelju imaju različit stav o takvoj odluci.

Izvor: B92

Petak, 28.11.2014.

09:26

Default images

Šef delegacije EP za odnose sa Srbijom Eduard Kukan, koji se prema tvrdnjama hrvatskih medija zalagao za “omekšavanje“ Rezolucije kada je u pitanju stav prema Srbiji, navodi za Danas da najpre želi da kaže da u potpunosti razume “zlo ratne retorike, govor mržnje protiv susednih država i manjina, naročito na Zapadnom Balkanu“.

“Stoga, uvek ću se boriti za politiku mira i pomirenja. Šešeljevi javni nastupi kose se upravo sa principima koje smo svi podržali i u koje smo svi uložili veliku količinu političkog kapitala. Ipak, naš odgovor ne treba da izazove još više tenzija, naročito davanjem veće pažnje ovom optuženom ratnom zločincu nego što on to zaslužuje. Umesto toga, treba da jasno podržimo one koji veruju da za ratnu retoriku ne bi trebalo da ima mesta u Srbiji niti bilo gde u regionu. Žalosno je što mediji i pojedini političari daju toliko nepotrebne pažnje Šešeljevim radikalnim izjavama. Samo mi preostaje da se nadam da to neće biti iskorišćeno kao instrument za dalje političke tenzije u regionu”, poručuje Kukan obrazlažući razloge za protivljenje takvom dokumentu.

Eduard Kukan zaključuje da Rezolucija ne služi davanju instrukcija Tribunalu u Hagu, koji je “nezavisno međunarodno telo sa jasnim mandatom dobijenim od UN“. Dejvid Mekalister, izvestilac EP za Srbiju, kaže za Danas da je osnovna poruka Rezolucija “snažna osuda užasnih govora mržnje i Šešeljeve ratne retorike“.

“Takva vrsta podsticanja na mržnju i ohrabrivanje teritorijalnih pretenzija uopšte nemaju mesto u Evropi dvadeset prvog veka. Ohrabrujemo sve vlasti u Srbiji, Vladu i opoziciju, političke stranke, nevladine organizacije i sve pojedince da se bore protiv govora mržnje. Želim da naglasim da EP podržava Srbiju na njenom evropskom putu. Sama Srbija je proglasila pridruživanje EP za svoj ključni strateški cilj i svi možemo da priznamo napredak koji je ova država ostvarila u ostvarivanju takvog cilja. Srbija nedvosmisleno pripada našoj evropskoj porodici i ima kapacitet i sposobnost da sprovede reforme i približi se EU u bliskoj budućnost. Podržaćemo naše partnere u njihovom naporu, u svakom trenutku”, ističe Mekalister.

Tanja Fajon, izvestiteljka za Srbiju u okviru grupe socijalista i demokrata u EP, navodi za Danas da joj je žao što na plenarnom zasedanju nije bilo dovoljno političke volje da se spreči usvajanje Rezolucije.

“Kao neko ko konstantno upozorava na opasnost govora mržnje, radikalnih stavova, nacionalizma i na njihove loše posledice na društvo, oštro osuđujem sve one koji pomoću ratne retorike žele da ostvare političke ciljeve, uključujući i optuženog Vojislava Šešelja. Međutim, duboko sam uverena da s obzirom na trenutnu situaciju ova rezolucija predstavlja dolivanje ulja na vatru, što u ovom trenutku ne bi smelo da bude ni u čijem interesu. Ovom rezolucijom naime odgovaramo na Šešeljeve provokacije i nudimo mu medijsku pažnju, upravo suprotno od onoga kako bismo morali da reagujemo. Takođe mislim da kritike na račun nezavisnog Međunarodnog tribunala za ratne zločine na području bivše Jugoslavije, koji ima mandat UN, nisu primerene”, naglašava ona.

Fajonova konstatuje da joj je želja da ubuduće EP prestane da predstavlja “parket na koji se prenose unutrašnje političke teme ili rešavaju neki konflikti iz prošlosti“, kao i da smatra da je Srbija “na dobrom putu“ kada su u pitanju evropske integracije. Evropski parlament je u četvrtak usvojio rezoluciju o lideru SRS Vojislavu Šešelju u kojoj se kritikuju njegove izjave, Srbija, kao i Haški tribunal, koji se poziva da preispita uslove njegovog puštanja na slobodu.

Rezolucija Evropskog parlamenta je uvredljiva i uznemirujuća i iza nje se kriju ili licemerje ili želja da se naudi Srbiji, rekao je premijer Aleksandar Vučić.

Građanski odbor za ljudska prava iz Zagreba je objavio da Vojislav Šešelj nema podršku vlasti u Srbiji, ali da bi zvanični Beograd trebalo da osudi njegove izjave.

Spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić smatra da Vojislav Šešelj ne zaslužuje rezoluciju Evropskog parlamenta, niti deklaraciju hrvatskog Sabora.

Predsednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Teodor Meron izjavio je da se istupima Vojislava Šešelja nepotrebno pridaje prevelika pažnja.

Rezolucija Evropskog parlamenta je uvredljiva za Srbiju, kaže za B92 advokat Toma Fila. Filip Švarm, urednik nedeljnika Vreme, ocenjuje da ona neće doprineti unapređenju odnosa Srbije i Hrvatske.

Kompletan tekst rezolucije pročitajte na ovom linku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: