Firme osnovane za dan uzele milione

Dug Miroslava Bogićevića iznosi pola milijarde evra, a mahom su ojađene državne banke. Miodrag Salai iz PBB po hitnom postupku odobravao kredite, pišu Novosti.

Izvor: B92

Petak, 28.11.2014.

07:35

Default images

Firma "BG Mibras“ uhapšenog Šapčanina Miroslava Bogićevića, registrovana 5. aprila 2012. godine sa osnivačim kapitalom od samo 200 dinara i sa dva zaposlena, kredit od 1,9 miliona evra dobila je u Privrednoj banci Beograd (PBB) bez ikakve provere, posle sedam meseci!?

Kako Novosti saznaju u istrazi, ovo je samo jedna od mnogih firmi vlasnika "Farmakoma“, koje su pod privilegovanim uslovima dobijale pozajmice od ove banke, neke i odmah po registrovanju u Agenciji za privredne registre, vrlo često i na sam dan osnivanja preduzeća.

"Matrica“ kako se kralo od države bila je do tančina razrađena. Sve se odvijalo uz blagoslov pojedinaca iz vlasti, ali i političara, jer su mahom ojađene banke koje su u vlasništvu države. Sve malverzacije najbolje se vide na primeru PBB, gde se Bogićevićev Koncern "Farmakom MB“ pojavljuje kao jemac za vraćanje kredita raznim firmama, koje je, u najvećem broju slučajeva, on osnovao. Privredna banka Beograd odobravala je kredite firmama Miroslava Bogićevića odmah po osnivanju, a kreditne zahteve Miodrag Salai, koji je bio i prvi čovek i predsednik Kreditnog odobra PBB, obrađivao je i odobravao po hitnom postupku.

Zajmove je Bogićević dobijao iako je grcao u gubicima, a većini preduzeća iz Koncerna bankrot je kucao na vrata. Naravno da novac nije vraćao. U roku od tri meseca Bogićevićev Koncern se kod PBB zadužio za fantastičnih 53 miliona evra. Tako je i firma "Porfito trejd“ osnovana 7. decembra, 2012. sa samo jednim zaposlenim. Zajam od 1,88 miliona evra legao je na račun ovog preduzeća pet dana kasnije, a novac je ubrzo prosleđen “Farmakomu“. "Firma "Mihmil“ nastala je 21. decembra 2012. godine sa jednim zaposlenim i osnivačkim kapitalom od 50.000 dinara. Kredit je dobila 26. decembra iste godine", navode u istrazi. "PBB je tako Bogićevićevim firmama koje su osnovane uglavnom u decembru 2012. i janauru 2013. godine dala više od 10 miliona evra i 190 miliona dinara. Ovakve firme isključivo su i osnivane kako bi se očerupala banka".

Bogićević, prema nekim podacima, najzaduženiji je srpski biznismen. U ovom trenutku njegove firme duguju državi, bankama i građanima najmanje 550 miliona evra. Bogićevićevo hapšenje zbog malverzacija sa uzimanjem kredita u Privrednoj banci Beograd samo je početak odmotavanja klupka kriminalnih radnji ovog srpskog tajkuna.

Policija je, zasad, protiv Bogićevića, njegove finansijske direktorke Olivere Đorđević, ali i Miodraga Salaija, predsednika Kreditnog odbora PBB, i još četvoro članova tog odbora, podnela krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal. Terete se za malverzacije sa zajmovima "teške“ 15.140.000 evra i 60.000.000 dinara. Uskoro se očekuju i nove prijave.

Pritvor

Miroslav Bogićević uhapšen je u ponedeljak, a u sredu je izveden kod zamenika tužioca, gde je, kao i ostalih šestoro osumnjičenih, odbio da iznese odbranu, jer su njihovi izabrani advokati u štrajku, zbog čega nisu želeli da prisustvuju saslušanju. Nakon toga je sudija za prethodni postupak doneo rešenje kojim mu je određen pritvor do 30 dana.

Biznis iz stana

- Firma "Amator“ je nastala 18. januara 2013, sa samo jednim zaposlenim, u jednom šabačkom stanu.

- Kredit je ovom preduzeću legao istog dana kada je i osnovano!

- Slično je bilo i sa firmom "Fermin“ koja je dobila zajam nedelju dana od osnovanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: