IFIMES: Hag kriv za teorije zavere

Institut IFIMES ocenio je da je Haški tribunal puštanjem Vojislava Šešelja na privremenu slobodu direktrno ugrozio osnovne postulate iz Rezolucije SB UN.

Izvor: B92

Sreda, 26.11.2014.

12:40

Default images

Internacionalni institut iz Lljubljane navodi da su ugroženi i razlozi osnivanja Međunarodnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji.

Takvom je odlukom, navodi se u istraživanju IFIMES-a, Tribunal praktično omogućio Šešelju da se nesmetano bavi politikom i javno nastupa na teritoriji Srbije.

"Time je Tribunal stvorio priliku za brojne javne i tajne reakcije i rasprave, državne akcije i saopštenja, ali i za špekulacije, sumnje i teorije zavere na Zapadnom Balkanu i šire", smatra IFIMES:

Takve su posledice omogućene, konstatuje IFIMES, upravo time što je Tribunal odluku o puštanju Šešelja doneo odstupajući od pravila primenjenih u svih ranijim sličnim situacijama, pri čemu za odluku nisu glasale sve sudije.

IFIMES posebno beleži reagovanje Republike Hrvatske, koja je pokrenula niz mehanizama a njeni su najviši zvaničnici na čelu sa predsednikom Ivom Josipovićem i premijerom Zoranom Milanovićem specijalnim saopštenjima ukazivali na pravne nedostatke odluke o puštanju Šešelja, kao i na moguće posledice njegovog delovanja u vezi sa političkom i bezbednosnom (ne)stabilnošću Zapadnog Balkana.

Kako je istovremeno predsednik Josipović inicirao i akcije u organima EU i direktno se obratio predsedniku Međunarodnog suda Teodoru Meronu, za IFIMES je zanimljivo pitanje zašto zvanični Zagreb reaguje sada na puštanje Šešelja, kad se ni na koji način nije oglasio nakon oslobađajuće drugostepene presude generalu Momčilu Perišiću, optuženom za granatiranje Zagreba.

IFIMES podseća da je Perišić prvostepenom odlukom osuđen na 27 godina zatvora za zločine počinjene u BiH i u Hrvatskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

19 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: