Merkel: Ništa ne može opravdati RUS

Nemački kancelarka Angela Merkel je danas u Bundestagu oštro kritikovala Rusiju optužujući Moskvu da ne poštuje teritorijalni integritet Ukrajine.

Izvor: Tanjug

Sreda, 26.11.2014.

11:19

Default images

Ona je rekla da se ''ruska aneksija Krima'' ne može pravdati ni jednim jedinim sredstvom.

''Cilj je suverena Ukrajina koja će o svojoj budućnosti sama odlučivati'', zahtevala je Merkelova.

Ona je rekla da se i direktno i indirektno učešće Rusije u borbama u Donjecku na istoku Ukrajine, takođe, ne može ničim pravdati i optužila Rusiju da svojom politikom ''krši međunarodno pravo i dovodi u pitanje evropski mirovni poredak''.

Merkelova je, u generalnoj debati o nemačkom budžetu, odbacila kritike da Evropa nije dovoljno ozbiljno uzela u obzir ruska pribojavanja zbog pregovora o Sporazumu o asocijaciji Ukrajine i Evropske Unije (EU) i rekla da je ona o tome sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom razgovarala i uvek pojašnjavala da se ne radi o tome da se Ukrajina okrene od Rusije i zatim jednostrano okrene ka EU.

Ona je indirektno pokušala i da protivureči utisku, stvorenom u nemačkoj javnosti, o tome da postoje razlike o nemačkoj politici prema Rusiji između nje i šefa diplomatije Franka-Valtera Štajnmajera, komentarišu nemački mediji njen nastup u Bundestagu.

Merkelova je, naime, pohvalila Štajnmajera za njegove diplomatske napore.

Nemački politički magazin ''Špigel'' je među prvima postavio pitanje da li Merkelova u ukrajinskoj krizi igra ulogu ''lošeg'', a njen šef diplomatije Štajnmajer ''dobrog policajca'' ili u ovom timu smirenih, razumnih i pragmatičnih - kako se kaže i za jedno i za drugo - postoje prve pukotine u diplomatskom frontu protiv Putina.

Zvanični Berlin je odbacivao zvanično mogućnost razlika, naglašavajući zajedništvo Merkel-Štajnmajer, a to je i Merkelova danas pokazala u Bundestagu.

Štampa, ipak, postavlja pitanja da li je ukrajinska kriza stavila na probu ''duh'' tog dvojca.

Za razliku od svog prethodnika Gvide Vestervela, kome se prebacivalo minimiziranje ugleda, odnosno, uticaja samog Ministarstva, Štajnmajer želi da bude shvaćen i da postavi sopstvene akcente, pa i ako time protivureči Merkelovoj, kažu analitičari.

''Štajnmajer nastupa kao neka vrsta sporednog kancelara. Američki ''Njujork tajms'' ga je u jednom podužem članku pohvalio kao čoveka centra'', piše ''Špigel'' o ovom sedokosom socijaldemokrati za koga analitičari kažu da je razložan i da ga uvažavaju i politički neistomišljenici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: