Rud: Osposobiti UN za 21. vek

Cilj mora biti da se Rusija i Kina integrišu u globalni poredak, kaže bivši premijer Australije Kevin Rud, osnivač Nezavisne komisije o multilateralizmu.

Izvor: B92

Sreda, 26.11.2014.

09:25

Default images

Rud navodi da su najveći izazovi po multilateralni sistem klimatske i demografske promene, ali i transnacionalne pretnje, kao što je međunardni džihadizam, i "geopolitička pomerenja"kroz sve samosvesnije nastupanje Rusije i Kine.

ICM, koja ima za cilj da UN osposobi za 21.vek, će zajedno sa bečkim Institutom za medjunarodni mir delovati iz Beča i Njujorka, raditi na identifikaciji globalnih bezbednosnih pretnji i predati UN predloge mera.

U radu ICM učestvuju poznate ličnosti iz celog sveta, medju kojima su Medlin Olbrajt i Toni Bler.

Rud želi kroz reforme da osposobi sistem UN za krize i globalne promene, jer, kako kaže, ako se to propusti, sistem bi mogao da se raspadne.

„Ako imamo polarizaciju u odnosima SAD i Rusije imamo veliki problem u budućem delovanju UN i Savetu bezbednosti. To bi moglo ugroziti operacije i sistem UN“, upozorio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: