Hrustanovićevu čeka Brisel?

Nova destinacija naše ambasadorke u Rimu Ane Hrustanović najverovatnije će biti Brisel - saznaju Novosti.

Izvor: B92

Utorak, 25.11.2014.

23:17

Default images

Kako tvrde izvori ovog lista, ona bi na čelu misije Srbije pri EU trebalo da zameni Duška Lopandića, koji je na polovini svog ambasadorskog mandata.

Ambasadorka Hrustanović, inače kadar DS, je na kraju mandata, a procenjeno je da bi bilo dobro da ona preuzme "palicu“ u Briselu u naredne četiri godine, za koliko se procenjuje da će Srbija okončati pregovore o članstvu. Hrustanovićevoj u prilog idu i dobri kontakti sa novom evropskom šeficom diplomatije, Italijankom Federikom Mogerini.

Prema informacijama Novosti, u narednom periodu konačno bi trebalo da budu popunjena upražnjena ambasadorska mesta u Nemačkoj, Grčkoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Hrvatskoj, Argentini i Indoneziji.

Posebno je sporan Berlin, gde je naše diplomatsko-konzularno predstavništvo već mesecima bez ambasadora. Berlinsku filijalu vodio je otpravnik poslova Miodrag Mišić, koji je, kako nam je rečeno u MSP, prošlog ponedeljka podneo zahtev za raskid radnog odnosa, iz porodičnih i zdravstvenih razloga.

Za novog otpravnika poslova imenovana je Jasmina Veličković, koja je bila prvi savetnik u ambasadi. Inače, za novog ambasadora u Nemačkoj viđen je Dejan Ilić, naš naučnik i biznismen koji godinama živi u ovoj zemlji, ali se procedura njegovog postavljenja prilično odužila.

U diplomatskim krugovima tvrde da se put Atine uveliko priprema Dušan Spasojević, naš bivši ambasador u Ankari, koji je nedavno istupio iz DS. Za ostale upražnjene destinacije još nema adekvatnih kandidata.

Četvorka već otišla

Bivši ministri odbrane i rudarstva, Nebojša Rodić i Milan Bačević već su preuzeli dužnost šefova DKP u Azerbejdžanu i Kini.

Na put se spremaju i Đerđ Matković, koji je naš novi ambasador u Vašingtonu, i Darko Tanasković, novi diplomata pri UNESKO.

Zambiju će ubuduće, na nerezidencijalnoj osnovi pokrivati ambasador Božin Nikolić, koji službuje u Pretoriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: