Realno da Srbi dobiju 2-3 ministra

Predsednik Srpske liste Aleksandar Jablanović kaže da bi bilo realno da Srbi u novoj Vladi Kosova imaju dva ili tri ministra i jednog zamenika premijera.

Izvor: B92

Utorak, 25.11.2014.

22:52

Default images

"Ukoliko se ispune naši uslovi, koji su ključ našeg učešća u Vladi Kosova, mislim da bi bilo realno da Srbi u budućoj vladi budu zastupljeni sa najmanje dva ili tri ministra i jednim zamenikom premijera", kazao je Jablanović posle sastanka predstavnika Srpske liste sa odlazećim predsednikom kosovske vlade Hašimom Tačijem i budućim Isom Mustafom.

Jablanović je rekao da nije bilo reči o broju ministarstava koja treba da pripadnu Srbima u budućoj Vladi Kosova, ali da je budući kosovski premijer Isa Mustafa rekao na sastanku da je plan da Vlada Kosova ima 18 ministarstava.

Od tog broja ministarstava u budućoj kosovskoj vladi četiri bi trebalo da pripadnu manjinskim zajednicama. Za razliku od prethodne koja je imala pet zamenika premijera, buduća kosovska vlada bi trebalo da ima tri, dodao je Jablanović.

Kada je u pitanju Skupština Kosova tu je situacija mnogo jasnija, prema poslovniku o radu Skupštine Kosova, Srbima pripada jedno mesto potpredsednika dok drugim nealbancima sleduje jedno mesto na kojem se rotiraju svaka dva meseca.

Jablanović je kazao da su im lideri DPK Hašim Tači i DSK Isa Mustafa potvrdili da je između te dve stranke definisana koalicija koja treba da dovede do kraja institucionalne krize na KiM i da se sednica Skupštine Kosova očekuje 8. decembra.

I jedan i drugi su potvrdili da će budući premijer kosovske vlade biti Isa Mustafa, kazao je Jablanović dodajući da su na sastanku u Prištini informisani da je koncept nove vlade takav da u njoj žele da vide i Srpsku listu i druge nealbance.

“Podsetili smo ih da smo voljni da učestvujemo u radu buduće kosovske vlade, ali nikako po cenu naših interesa i zahteva koje smo ranije saopštili. Oni su nam preneli da ćemo o konkretnim uslovima za ulazak Srpske liste u Vladu Kosova razgovarati narednih dana”, dodao je Jablanović.

On je ponovio da unutar Srpske liste nije bilo razgovora o personalnim rešenjima niti o tome koja ministarstva će tražiti u budućoj Vladi Kosova.

“Danas smo zvanično kontaktirani od strane DSK i DPK, potvrđeno nam je da će premijer biti Isa Mustafa i da će narednih dana uslediti pregovori Srpske liste sa tom koalicijom,” kazao je Jablanović nakon sastanka u Prištini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: