I Francuska šalje tenkove u Poljsku

U Poljsku će na vojne vežbe narednih nedelja svoje tenkove poslati i Francuska, izjavili su ministar odbrane Francuske Žan Iv Le Drijan i Poljske Tomaš Šemonjak

Izvor: Beta

Utorak, 25.11.2014.

21:11

Default images

"Radi se o jedinici u rangu oklopne čete. Tačan broj vojnika biće uskoro dogovoren", kazao je poljski vicepremijer i ministar odbrane Tomaš Šemonjak.

Francuski ministar novinarima je rekao da je u Varšavu došao između ostalog da lično objasni poljskim saveznicima odluku predsednika Francuske Fransoa Olanda da do daljnjeg Francuska neće isporučivati Rusiji naručene vojne brodove tipa "mistral".

Šemonjak je tu odluku pohvalio kao veoma dobru, javljaju poljski mediji.

Poljska od eskalacije krize i sukoba u Ukrajini i zatezanja odnosa s Rusijom povodom toga nastoji da obezbedi trajno prisustvo savezničkih vojnika na svojoj teritoriji, pošto pre svega u tome vidi garanciju bezbednosti u regionu.

"Računamo na to da će se učešće američkih vojnika na vojnim vežbama pretvoriti u stalno rotaciono prisustvo. U Poljskoj su i britanski vojnici a dolazak su najavili i drugi saveznici u NATO. Za nas je to veoma važno ", kazao je u ponedeljak, obilazeći američke i poljske vojnike na vežbama u Dravsku Pomorskom ministar Šemonjak.

On je dodao da su "Poljaci koji imaju razna iskustva iz istorije s raznim savezima pomno pratili kako će reagovati sada" i dodao da je "reakcija saveznika bila munjevita".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: