SPC: Ne pozivamo na nasilje

Protojerej SPC u crnoj Gori Velibor Džomić pozvao je vernike da se uzdrže nasilja u nedelju tokom LGBT povorke ulicama Podgorice.

Izvor: Beta

Petak, 31.10.2014.

23:35

Default images

"Pozivam sve pravoslavne vernike da ignorišu taj događaj 2. novembra i da ostanu u kućama. Pozivam sve ljude dobre volje koji hoće da čuju reč crkve jer očevidno je da se određena grupacija hrani nasiljem i da ona izaziva nasilje. Dakle, nikakav nered i nikakvo nasilje, niti pozivamo niti organizujemo", kazao je Džomić u emisiji podgoričke televizije "Vijesti" o nedeljnoj LGBT povorci.

Mitropolit SPC Amfilohije je, medjutim, prošle subote, 25. oktobra, rekao da "mrzi" homoseksualce, a povorku nazvao "paradom smrti i uništenja".

Povorku LGBT osoba koja će se u nedelju održati u Podgorici, policija je označila kao "visoko rizičan" dogadjaj i najavila prisustvo velikog broja policajaca.

To će biti treća takva povorka u Crnoj Gori za 16 meseci.

Tokom prošlogodišnje povorke u Podgorici je povredjeno 20 pollicajaca koji su sprečili, uglavnom dvadesetogodišnjake, da se približe učesnicima parade.

Učesnici povorke proći će duž par stotina metara gradskog bulevara u strogom centru grada hde su sedišta Skupštine, Predsedništva, ministarstva.

Ovogodišnja parola parade je "Tradicionalno ponosni", a znak povorke je Crnogorka s brkovima.

Podršku LGBT osobama svojim prisustvom su najavili šef Delegacije EU u Podgorici Mitja Drobnič, crnogorski ombudsman Šućko Baković, i ministar ljudskih i manjinskih prava Suad Numanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: