Strani borci pristižu u pomoć ID

Strani borci i dalje idu u Siriju da se bore na strani džihadista, bez obzira što međunarodna koalicija bombarduje položaje Islamske države u toj zemlji.

Izvor: Beta

Petak, 31.10.2014.

23:20

Default images

Američki odbor protiv terorizma naveo je da je 16.000 stranih boraca otišlo prvenstveno u Siriju, potom u Irak, Jemen, Avganistan i Somaliju.

"Taj broj se i dalje povećava", izjavio je neimenovani američki zvaničnik i dodao da svakodnevna bombardovanja džihadista u Siriji i Iraku uopšte nisu razuverila strane borce da napuste redove islamista već i dalje pristižu.

Većina stranih boraca dolazi s Bliskog istoka i severne Afrike. Oko 2.000 islamista potiče iz Evrope, a oko 100 iz SAD.

Američke vlasti najviše strahuju da će borci organizovati napade kada se vrate u svoje matične zemlje.

Za razliku od Al Kaide, Islamska država koristi društvene mreže na internetu za regrutovanje novih članova, koristeći sofisticirane kampanje u kojima se idealizuju njeni podvizi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: