Pešmergi ušli u Kobane

Grupa od 150 iračkih boraca pešmergi ušla iz Turske u Kobane, kako bi se priključila borbi protiv džihadista ID koji drže pod opsadom pogranični sirijski grad.

Izvor: Tanjug

Petak, 31.10.2014.

22:17

Default images

Pešmerge su ranije krenile ka Kobaneu u koloni od više desetina kamiona i džipova, praćenih oklopnim vozilima.

Ulazeći u Siriju, pešmerge su burno pozdravljali Kurdi koji su ih dočekali duž granice, a oni su im mahali i otpozdravljali podignutim puškama, dok je turska policija obezbedjivala put, prenele su agencije.

Prva grupa od desetak pešmergi ušla je juče u Kobane.

Posle toga, zvanični Damask optužio je Tursku za "grubo kršenje" suvereniteta Sirije.

Pre pešmergi, grupa od 150 boraca opozicione Slobodne sirijske armije (FSA) prešla je iz Turske u Siriju kako bi se takodje pridružila odbrani Kobanea.

Ekstremisti IS pokrenuli su ofanzivu na Kobane i okolna sirijska sela sredinom septembra, u kojoj je, prema podacima aktivista, poginulo više od 800 ljudi, a preko 200.000 prebeglo preko granice u Tursku.

Koalicija predvodjena SAD izvela je na desetine vazdušnih udara na položaje ekstremista u i oko Kobanea, kao podrška kurdskim borcima koji brane grad.

Misija 150 iračkih Kurda usledila je pošto je zvanična Ankara pristala da dozvoli prelazak pešmergama u Siriju preko Turske.

Turska vlada vidi sirijske Kurde koji brane Kobane kao grupu lojalnu onom što Ankara smatra ogrankom Radničke partije Kurdistana (PKK).

PKK je odgovorna za 30-godišnju oružanu borbu u Turskoj i SAD i NATO su je označile kao terorističku grupu.

Pod pritiskom da preduzme veću akciju protiv ekstremista IS, sa Zapada, kao i od Kurda unutar Turske i Sirije, turska vlada je pristala da propusti borce da predju preko njene teritorije.

To je, medjutim, dozvolila samo kurdskim borcima iz Iraka sa kojima ima dobre odnose, a ne onima iz PKK.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: