SAD: Pomno pratimo ruske avione

Ruski vojni letovi iznad evropskog vazdušnog prostora podižu napetost i predstavljaju potencijalnu pretnju bezbednosti i civilnoj avijaciji, izjavio Džon Kirbi.

Izvor: Tanjug

Petak, 31.10.2014.

21:48

Default images

Portparol američke vojske je, kako prenosi Frans pres, rekao da su SAD zabrinute zbog letova ruskih vojnih aviona i prate tu aktivnost "vrlo pomno".

"Naravno da smatramo da ovaj povećani broj letova i aktivnost ne doprinosti bezbednosnoj situaciji u Evropi. Jasno, one predstavljaju potencijalni rizik eskalacije", rekao je on.

AFP prenosi Kirbijeve navode da je danas bilo još letova i da je NATO uočio ruske avione iznad Baltika, Severnog mora i Atlantskog okeana.

"Avijacija je uključivala lovce, bombardere i avion-cisternu", rekao je predstavnik Pentagona, dodajući da SAD žele da Rusija "preduzme korake, konkretne i opipljive korake kako bi se smanjila a ne povećala napetost".

NATO je ove sedmice saopštio da je rusko vojno vazduhoplovstvo angažovano u obimnim letačkim operacijama u evropskom vazdušnom prostoru i da su avioni Alijanse poslati da ih presreću i identifikuju.

Prema podacima NATO-a, u 2014. je bilo više od stotinu presretanja ruske avijacije, što je približno tri puta više nego prethodne godine

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: