Moskva: SAD pritiskaju i Hrvatsku

Ministarstvo inostranih poslova Rusije nazvalo "besramnim pritiskom" posetu američkog senatora države Konektikat Krisa Merfija Hrvatskoj.

Izvor: Tanjug

Petak, 31.10.2014.

17:20

Default images

Mnistarstvo je objavilo da je Merfi pokušao da odvrati hrvatske vlasti od saradnje s Rusijom.

Tas je preneo saopštenje ministarstva, prema čijim informacijama je američki senator, tokom nedavne posete Hrvatskoj, tražio od hrvatskih vlasti obećanje da će isključiti bilo kakvu varijantu prodaje paketa akcija vodeće hrvatske naftnogasne kompanije INA potencijalnim ruskim investitorima, u slučaju da mađarski partner odustane dd nastavka saradnje.

On je, takođe, pokušao da ubedi hrvatske sagovornike da pristanu na kupovinu američkih helikoptera kojima bi zamenili MI-8 ruske proizvodnje, kojima su sada opremljene hrvatske oružane snage, navodi ministarsto spoljnih poslova Rusije.

"U uslovima zapadnih sankcija protiv Rusije Vašington u poslednje vreme povećava pritisak na zemlje jugoistočne Evrope, među kojima i na Hrvatsku, kako bi maksimalno ograničio našu saradnju sa zemljama tog regiona u energetskoj i vojno-tehničkoj oblasti", naglasili su u ministarstvu.

"Smatramo da su takvi besramni pritisci neprihvatiljivi i u suprotnosti s opšteprihvaćenim normama međunarodne saradnje", prenosi Tas.

"Uz očigledne političke implikacije takvih akcija, tu je jasno uočljiva i nelojalna konkurencija - nastojanje da se iskoristi kriza u odnosima s Rusijom za učvršćenje pozicije američkog biznisa i proširenje po svaku cenu njegove zone uticaja u jugoistočnoj Evropi", navedeno je u ruskom ministarstvu spoljnih poslova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: