Sastale se i prve dame MK i Srbije

Supruga predsednika Srbije Dragica Nikolić sastala se sa suprugom predsednika Makedonije, Majom Ivanov.

Izvor: B92

Petak, 31.10.2014.

13:49

Default images

Supruge predsednika obišle su osnovnu školu "Sava Jovanović Sirogojno" u Zemunu, koju pohađaju učenici sa smetnjama u intelektualnom razvoju i poručila da je neophodna njihova veća uključenost u društvo i socijalizacija.

Nikolić i Ivanova obišle su prostorije škole, kao i učenike koji su im u znak dobrodošlice izveli deo priredbe.

Supruga predsednika Srbije je nakon obilaska rekla novinarima da je škola u Zemunu primer kako treba da se pristupi deci sa posebnim potrebama, koja se, zahvaljujući adekvatnom tretmanu posle izvesnog vremena menjaju i postaju socijalna.

"Decu iz ove škole, i koja su boravila ovde, možete slobodno odvesti u redovne škole, da se socijalizuju sa drugom decom. To je ono što želimo, inkluziju u svim školama. Ono što bih naglasila da ova deca treba da idu dalje, kada završe u ovoj školi obrazovanje", rekla je Nikolić.

Kako je istakla, potrebno je napraviti srednju školu za decu koja imaju smetnje.

Supruga predsednika Makedonije Maja Ivanova izrazila je zadovoljstvo što je u zvaničnoj poseti Srbiji i što je imala priliku da obiđe ovu školu.

"Drago mi je što sam danas ovde tokom zvanične posete mog supruga i drago mi je što imam priliku da zajedno sa suprugom predsednika Nikolića, mojom dragom prijateljicom Dragicom posetim ovu školu", rekla je Ivanova novinarima.

Prema rečima direktora škole Salima Goranca, do sada je u tu školu upisano 135 učenika. Njih sto je smešteno u Zemunu, a oko 40-tak u pet područnih odeljenja. Pohađaju je deca sa smetnjama u intelektualnom razvoju, autizmom, višestrukom i lakom ometenošću.

Škola je osnovana 1966. godine, a supruga predsednika Srbije danas je posetila treći put.

"Velika nam je čast zbog toga. Gospođa Nikolić treći put obilazi školu i ona tačno zna šta mi radimo. Dolazak supruge predsednika Makedonije će nam značiti i u povezivanju sa makedonskom specijalnom školom", rekao je Goranac Tanjugu.

I on je ukazao da je potrebno otvoriti srednju školu, za koju, kako je rekao, postoji elaborat.

"Na teritoriji Zemuna i Surčina ne postoji takva škola. Pisali smo ministarstvu prosvete i nadam se da će imati sluha, jer ova deca kada završe osmi razred su zatvorena u kući i nigde nisu uključena", dodao je on.

Predsednik Makedonije Djorđe Ivanov boravi danas u zvaničnoj poseti Srbiji na poziv predsednika Nikolića, a njegova supruga će tokom dana sa Dragicom Nikolić obići i Narodni muzej u Beogradu.

Supruge predsednika u Narodnom muzeju

Tanjug
Supruga predsednika Srbije Dragica Nikolić obišla je večeras sa suprugom makedonskog predsednika Majom Ivanovom Narodni muzej u Beogradu koji ove godine obeležava 170 postojanja.

Nikolićeva i Ivanova imale su priliku da pogledaju izložbu posvećenu britanskom grafičaru i poznatom skulpturu Henriju Muru, koju je Narodni muzej pripremio u saradnji sa Britanskim savetom i Ambasadom Velike Britanije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja.

Pored toga, na prvom spratu muzeja postavljene su i dve značajne izložbe, koje su supruge predsednika pogledale - jedna je posvećena 150. godišnjici od rodjenja eminentnog slikara Marka Murata, a druga 110. godišnjici od osnivanja Drštva srpskih umetnika "Lada".

Medju osnivačima društva bili su upravo Marko Murat i Uroš Predić.

Direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić-Brašković rekla je novinarima da je Narodni muzej posetilo više zvaničnika, ambasadora, te da je Dragica Nikolić veoma zaintresovana za umetnost.

"Gospodja (Dragica) Nikolić nije prvi put u muzeju i to je velika čast, i pokazuje uvek veliko zanimanje da vidi šta je na planu umetnosti i postavki Narodnog muzeja", rekla je Borić-Brašković.
Foto: Tanjug
Podsetimo, makedonski predsednik Đorđe Ivanov danas je, na poziv predsednika Nikolića, došao u zvaničnu posetu Beogradu.

Dvojica predsednika su se saglasila da odnose između dve zemlje treba intenzivirati i to u svim sferama. Predsednik NIkolić se zahvalio Makedoniji na pomoći koja je stigla za vreme poplava.

Ova poseta bila je prilika i za još jedan susret - sastanak prvih dama Makedonije i Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: