Lider HDZ BiH: Neodgovorno bez SNSD

Lider HDZ BiH i novoizabrani hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović kaže da je u formiranju vlasti nemoguće zaobići SNSD i SDA.

Izvor: Tanjug

Petak, 31.10.2014.

12:49

Default images

On je dodao da bi pravljenje vlasti bez njih bilo nerazumno i neodgovorno.

Čović je uveren i da nikome neće pasti na pamet da spekuliše sa izbornom voljom građana i pravi razne kombinatorike, koje bi BiH ponovo mogle da odvedu u ćorsokak i realno je optimističan da do kraja godine može biti formirana vlast na svim nivoima ili bar definisani nosioci vlasti.

"Birači su jasno rekli da su pobednici unutar hrvatskog korpusa HDZ BiH, unutar srpskog SNSD i bošnjačkog SDA sa potencijalnim strankama SBB-om ili DF-om. Razgovori koje vodimo ovih dana idu u tom pravcu da hitno napravimo vlast, ali da ona bude homogena na svim nivoima da bismo onemogućili bilo kakve blokade u sprovođenju odluka", rekao je on za "Glas Srpske".

On je odbacio spekulacije da je moguće zaobići SNSD i SDA u vlasti, dodavši da su moguće neke druge kalkulacije, ali da on u njima ne želi da učestvuje.

"Kao što smo mi zagovarali da Hrvati imaju legalne i legitimne predstavnike, to isto pravo imaju predstavnici srpskog i bošnjačkog naroda. To treba uvažavati. Tehnički bi se nešto moglo uraditi, međutim, praviti vlast bez SDA i SNSD bilo bi nerazumno, neracionalno i neodgovorno", pojasnio je Čović stav HDZ.

On je potvrdio da će ta stranka tražiti poziciju ministra spoljnih poslova u Savetu ministara BiH, ili, "u najgorem slučaju zamenika".

"O tome ćemo razgovarati kada partneri sednu za sto. Zna se da Bošnjaci imaju predsedavajućeg Saveta ministara, a sve ostalo biće plod dogovora", kazao je Čović i najavio sastanak tri pobedničke partije za sledeću nedelju.

Govoreći o entitetskim vlastima, naveo je da HDZ ima svog potpredsednika u RS, Josipa Jerkovića, i sasvim je sigurno da će imati jednog ministra u Vladi RS.

SNSD je jedina srpska stranka koja ima svoje predstavnike u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH i sasvim je izvesno da će, po toj osnovi, biti u vlasti, a ne bi me iznenadilo da to bude u punom kapacitetu kao što SDA i HDZ očekuju da budu deo vlasti u RS.

Povodom tvrdnji srpskog člana Predsedništva BiH, Mladena Ivanića, da će diktirati ko će sa srpske strane ići u Savet ministara, Čović ističe da Savet ministara ne biraju članovi Predsedništva BiH.

"Znamo da je mandatar ovoga puta Bošnjak i uloga Ivanića i mene tu je simbolična, jer treba da podržimo predlog SDA. Savet ministara se potvrđuje u parlamentarnoj proceduri i o njegovom sastavu odlučuju parlamentarne većine. Nemam ništa protiv toga da se Ivanić sa svojim kolegama konsultuje kako napraviti vlast, međutim, ključ ima Parlament, a ne Predsedništvo", obrazložio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: