Tužiteljka Euleksa ponovo optužuje

Suspendovana britanska tužiteljka Marija Bami Euleksu tvrdi da zvaničnici te misije nisu istražili kako su poverljive informacije predate srpskoj BIA.

Izvor: Tanjug

Petak, 31.10.2014.

11:13

Default images

Za ovaj slučaj Bami je optužila direktno tadašnjeg šefa departmana za pravdu u Euleksu Alberta Perduča, a prema navodima prištinskog dnevnika Koha ditore, informacije o kojima Bami govori, predao je zvaničnik Euleksa srpske nacionalnosti koji je trenutno visoki funkcioner Liste Srpska.

Informacije su, tvrdi britanska tužiteljka, završile u kancelarijama BIA u Beogradu, o čemu je ona obavestila visoke zvaničnike Euleksa.

U dokazima kojima raspolaže Koha ditore ne navodi se o kojim je informacijama reč, ali prištinski dnevnik saznaje da su "informacije predate jednom od agenta BIA koji je bio uhapsen 12. juna 2009. zajedno sa dvoje kolega tokom preuzimanja oko 100 hiljada evra namenjenih plaćanju svedoka protiv bivših vojnika OVK zbog učešća u trgovini organima".

Agente BIA uhapsila je kosovska policija, piše Koha ditore, a slučaj je pripao sudiji Hadziju Dergutiju, dok im je tadašnji okružni sud odredio mesec dana pritvora.

Nekoliko dana kasnije slučaj je preuzeo Euleks, koji je iskoristio svoja ovlašćenja i pustio pritvorene da se brane sa slobode, navodi list i dodaje da su "oni nakon toga pobegli sa Kosova i nikada se više nisu vratili".

Kako bez obzira na informacije kojima su raspolagali zvaničnici Euleksa nisu pokrenuli istragu, britanska tužiteljka je to iskoristila da šefove Misije i posebno odsek za pravdu optuži za kršenje zakona i pravila o unutrašnjoj kontroli, kao i zbog toga što nisu pokrenuli istragu.

Britanska tužiteljka, koja je dobila sve sporove na Kosovu, nedavno je suspendovana zbog navodnog odavanja službenih informacija dnevniku Koha ditore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: