"Džihadisti žele da slome Egipat"

Predsednik Egipta Fatah al-Sisi, rekao je da se ta zemlja suočava s egzistencijalnom pretnjom od džihadista, koji nameravaju da "slome i Egipat i Egipćane".

Izvor: B92

Subota, 25.10.2014.

19:44

Default images

Sisi je ovu izjavu dao dan pošto je 31 egipatski vojnik poginuo u samoubilačkom napadu automobila bombe, koji su najverovatnije organizovale džihadističke snage.

To je najsmrtonosniji napad na egipatske bezbednosne snage otkad je prošle godine vojska srušila s vlasti bivšeg predsednika Mohameda Morsija.

U obraćanju koje je televizija uživo prenosila, Sisi je upozorio da "snage spolja" kuju veliku zaveru protiv Egipta, preneo je BBC.

"To znači da žele da slome Egipat i Egipćane... Egipat se bori za opstanak", istakao je Sisi.

Zbog napada na pripadnike bezbednosnih snaga, egipatske vlasti su na većem delu Sinajskog poluostrva uvele tromesečno vanredno stanje i proglasile trodnevnu žalost u zemlji.

Egipat je takođe najavio kako će zatvoriti granični prelaz Rafah - jedini koji vodi prema Pojasu Gaze, a nije pod kontrolom Izraela.

Grupa Ansar Beit al-Makdis, koja je izrazila podršku ozloglašenoj Islamskoj državi (IS), je prošle godine u Kairu u napadu automobila bombe pokušala da ubije egipatskog ministra unutrašnjih poslova.

Egipatski vojni sud je u utorak osudio na smrt sedam pripadnika Ansar Beit al-Makdisa zbog jednog napada na vojne snage u kojem je bilo ljudskih žrtava.

Od svrgavanja Morsija više od 1.400 njegovih pristalica je ubijeno u sukobima s vojnim i bezbednosnim snagama, dok je preko 15.000 u zatvoru, uključujući samog Morsija i brojne pripadnike organizacije Muslimanska braća, koja je stavljena van zakona. Više od 200 uhapšenih je nakon ubrzanih sudskih procesa osuđeno na smrt.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: