Rusija neće obučavati vojnike Iraka

Rusija nije pristala da obučava vojnike u Iraku kao što je predložio američki državni sekretar Džon Keri, izjavio Sergej Lavrov u intervjuu televiziji Rusija 1.

Izvor: B92

Subota, 25.10.2014.

14:00

Default images

"Nismo postigli sporazum o slanju svojih instruktora da obučavaju vojnike u Iraku", rekao je ruski ministar spoljnjih poslova.

Posle sastanka sa Lavrovom 14. oktobra u Parizu, Keri je kazao da su se njih dvojica "dogovorili da istraže da li bi Rusija mogla učiniti više u smislu pružanja pomoći iračkim snagama bezbednosti".

Keri je rekao da se Lavrov složio da je "Rusija spremna da pomogne u vidu oružja, a možda i u obučavanju i savetovanju".

Lavrov je rekao da nije tačno da je Rusija pristala da deli obaveštajne podatke o ekstremističkoj džihadističkoj organizaciji Islamska država, prenosi AFP.

"Nismo se dogovorili da ćemo razmenjivati informacije u kontekstu aktivnosti tzv. koalicije koju su formirali Amerikanci u cilju borbe protiv Islamske države", dodao je ruski šef diplomatije.

Lavrov je kazao da je Keriju rekao da je zajednička saradnja moguća na selektivnoj osnovi, ali u okviru dogovorenih mehanizama i naveo je kao primer Američko-ruske bilateralne predsedničke komisije formirane 2009. godine u cilju poboljšanja odnosa izmedju dve zemlje, koja je obustavila aktivnosti.

Keri je 14. oktobra izjavio da su se on i Lavrov dogovorili da "intenziviraju obaveštajnu saradnju kada su u pitanju Islamska država i drugi izazovi u borbi protiv terorizma".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: