Moskva:Priznaćemo izbore u Ukrajini

Rusija da će priznati rezultate vanrednih parlamentarnih izbora u Ukrajini, zakazanih za 26. oktobra,

Izvor: B92

Subota, 25.10.2014.

13:16

Default images

Rusija se nada se da će prevagu u novom sastavu Vrhovne rade imati snage koje se zalažu za političko rešavanje sukoba na Istoku Ukrajine.

Uoči ozbora, šef kremljovske administracije Sergej Ivanov na pitanje novinara da li će Moskva priznati ukarjinske izbore, kratko je odgovorio - "Ne brinite, priznaćemo".

Pošto se izbori u separatističkim delovima, koje podržava Moskva- Luganskoj i Doneckoj oblasti ne održavaju istovremeno kada i u celoj Ukrajini, već nedelju dana kasnije, Kremlj je stavio do znanja da smatra da predstavljaju pozitivan korak.

Po rečima Ivanova, ti delovi će dobiti svoje legitimne predstavnike koji mogu da vode pregovore sa Kijevom.

Urednik spoljnopolitičke rubrike moskovskog dnevnika Komersant Genadij Sisojev smatra da Moskva navija za pobedu umerenih snaga.

"Po moskovskoj proceni u Ukrajini postoje 'partija rata' i 'partija mira'. Prvi blok predvodi premijer Arsenij Jacenjuk, sa svojim Narodnim frontom, a drugi, predsednik Petar Porošenko sa svojim Blokom Petra Porošenko.

Po njegovim rečima, u Moskvi smatraju da ako većinu u Radi budu imale pristalice Porošenka, to daje šansu za nastavak smirivanja situaje na Istoku, i početak političkih pregovora o budućem uredjenju Ukrajine.

U suprotnom, po ocenama Moskve, sukob je skoro neminovan, dodao je on.

"U ovoj situaciji, nada Moskve može da bude ulazak u Radu velikog broja članova Partije regiona, bivšeg predsednika Viktora Janukoviča, a koji uglavnom zastupaju interese proruskog Istoka. S obzirom da se polovina Rade formira po proporcionalnom izbornom sistemu, a druga polovina po većinskom, postoji mogućnost da će Partija regiona ući upravo po većinskom sistemu", naveo je Sisojev.

On je ocenio da će sa njima Moskvi biti lakše da saradjuje, tim pre ukoliko u Radi formiraju svoju poslaničku grupu.

Sisojev je rekao da Moskva zvanično ne odstupa od ideje federalizacije Ukrajine, ali stalno stavlja do znanja da njen oblik mora da bude stvar dogovora Kijeva i Istoka, i pri tom ne krije da ima uticaj na Istok.

"Čak i da ne dodje u skorije vreme do nekog političkog sporazuma u samoj Ukrajini, taj sukob će se pretvoriti u zamrznuti, Moskvi takodje odgovara, jer umnogome blokira evroatlantske težnje Kijeva", zaključio je Sisojev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: