Vanredno stanje na Sinaju

Egipatski Nacionalni savet odbrane proglasio je, posle smrtonosnih napada na egipatske snage bezbednosti, vanredno stanje nedaleko od granice sa Izraelom.

Izvor: Tanjug

Subota, 25.10.2014.

10:33

Default images

Policijski čas će biti uveden u severnom i centralnom delu Sinaja i biće na snazi od pet popodne do sedam ujutru, saopšteno je iz egipatske predsedničke kancelarije.

Egipat je takodje najavio kako će zatvoriti granični prelaz Rafah - jedini koji vodi prema Pojasu Gaze, a nije pod kontrolom Izraela.

Danas treba da se sastane Vrhovni savet vojnih snaga Egipta, koji će odlučiti o tome kakve mere će biti preduzete tokom vanrednog stanja.

Do jučerašnje eksplozije automobila bombe je došlo na jednom kontrolnom punktu u poljoprivrednom području, severozapadno od El-Ariša, najvažnijeg grada Severnog Sinaja. Osim 31 poginulog vojnika, u ovom napadu je ranjeno još 29 pripadnika armije, medju kojima i pet oficira.

Na jednom drugom kontrolnom punktu, južno od El-Ariša, naoružana grupa je iz vatrenog oružja ubila još jednog oficira i ranila dvojicu vojnika, saopštili su egipatski bezbednosni zvaničnici.

Procenjuje se da će ova dešavanja predstavljati novi udar za egipatski turizam. Južni Sinaj, s mnoštvom turističkih odmarališta duž obale Crvenog mora, je dosad uglavnom bio poštedjen nasilja koja potresaju severni deo poluostrva od 2011. godine.

Februara ove godine, medjutim, jedan bombaš samoubica je u napadu na autobus sa turistima ubio trojicu Južnokorejanaca u letovalištu Taba, na jugu Sinaja. Odgovornost za taj napad je preuzela najaktivinija egipatska militantna grupa Ansar Beit al-Makdis.

Nakon jučerašnjeg napada, egipatski predsednik Abdel Fatah al-Sisi je objavio trodnevnu nacionalnu žalost.

Grupa Ansar Beit al-Makdis, koja je izrazila podršku ozloglašenoj Islamskoj državi (IS), je prošle godine u Kairu u napadu automobila bombe pokušala da ubije egipatskog ministra unutrašnjih poslova.

Egipatski vojni sud je u utorak osudio na smrt sedam pripadnika Ansar Beit al-Makdisa zbog jednog napada na vojne snage u kojem je bilo ljudskih žrtava.

Od svrgavanja Morsija više od 1.400 njegovih pristalica je ubijeno u sukobima s vojnim i bezbednosnim snagama, dok je preko 15.000 u zatvoru, uključujući samog Morsija i brojne pripadnike organizacije Muslimanska braća, koja je stavljena van zakona. Više od 200 uhapšenih je nakon ubrzanih sudskih procesa osudjeno na smrt.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: