"Gibraltar": Uhapšeni na slobodi

Sud BiH naložio je puštanje iz pritvora devet uhapšenih u akciji Gibraltar, sprovedenoj zbog milionskih malverzacija u medijima i marketingu u BiH.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 25.10.2014.

10:15

Default images

Tužilaštvo BiH zatražilo je pritvor za uhapšene zbog opasnosti da bi, boravkom na slobodi, mogli ometati istragu, prikrivati dokaze ili vršiti uticaj na svedoke ili saučesnike. Sud BiH odbio je sinoć zahtev Tužilaštva i dao mogućnost osumnjičenima da se brane van zatvora.

Policija je pre tri dana uhapsila direktora telekom kompanije Eronet Stipu Prlića i izvršnog direktora te kompanije Zorana Bakulu.

Takodje, uhapšeno je još šest osoba povezanih sa marketinškim agencijama koje su poslovale sa Eronetom. Uhapšeni su Neven Kulenović direktor marketinške agencije "Svrsa", Belma i Sanjin Kulenović, glavna i odgovorna urednica i direktorka marketinga "Pink BH" televizije Lajla Torlak, Darko Aleksić direktor "Mreže Plus" i Senad Zaimović direktor agencije "Fabrika".

Tužilaštvo vjeruje da raspolaže jakim dokazima protiv osumnjičenih osoba za organizovani kriminal u vezi sa zloupotrebom službenog položaja ili ovlašćenja, sklapanjem štetnih ugovora, pranjem novca, poreskim utajama ili drugim krivičnim djelima, za koje je budžet Bosne i Hercegovine oštećen za oko deset miliona maraka (oko pet miliona evra).

Poslovi su, uglavnom, sklapani za navodni otkup TV prava i usluga, koje najvećim delom nisu bila stvarno realizovane.

Kako je kazala Kristina Jozić, portparolka Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) utvrdjeno je da su članovi organizovane kriminalne grupe na osnovu krivotvorenih ili štetnih ugovora i faktura izvlačili novac preko "off shore" kompanija u inostranstvu i stekli protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od pet miliona evra.

Akcija je sprovedena u saradnji sa MUP-ovima Kantona Sarajevo, Republike Srpske, Zapadnohercegovačkog kantona i Hercegovačko-neretvaskog kantona, a ostvarena je i medjunarodna saradnja sa policijskim agencijama iz Slovenije, Hrvatske, Austrije i Srbije.

Prema dokumentaciji slovenačkih istražnih organa, kriminalne aktivnosti započete su 2007. godine, kada su Stipe Prlić i Zoran Bakula dodelili tender za marketinške usluge agenciji "Svrsa", čiji je vlasnik Neven Kulenović. Prvi ugovor bio je vredan 1,5 miliona evra, dok je ugovor potpisan 2010. godine sa aneksima iznosio 4,5 miliona maraka (oko 2,2 miliona evra).

Nakon potpisivanja ovih ugovora, posredstvom meksičkog državljanina, Neven Kulenović osniva firmu "Media Limited" na Gibraltaru na koju marketinške agencije i TV kuće iz Sarajeva prebacuju novac.

Prema sudskom rešenju iz Slovenije, na firmu "Media Limited" sa Gibraltara novac su prebacivale sljedeće agencije i mediji: Agencija "Svrsa" (uplatila je 2.582.047 evra), "Mreža plus" (uplatila je ukupno 685.964 evra), "Pink BH Company" (uplatio je ukupno 669.340 evra), "Ujedinjeni mediji" (768.701 evro), "UFA Media" (61.494 evra).

Nakon što je firmi na Gibraltaru uplaćeno oko pet miliona evra, novac sa fantomske firme prebačen je na privatne račune vlasnika agencija ili njihovih saradnika.

Sa firme "Media Limited" uplaćeno je na sledeće private račune: Adis Kadrić (primio je 25.000 evra), Nijaz Gracić (51.900 evra), Stipe Prlić (169.500 evra), Branko Kotarac iz Zagreba (primio je 1.015.200 evra), Darko Aleksić, direktor "Mreže plus" (214.000 evra), Neven Kulenović, direktor "Svrsa" (541.597 evra), Edin Nuhić (213.000 evra), Rusmir Nefić iz UFA medije, suosnivač nove N1 televizije (primio je 45.050 evra), Sanjin Kulenović (278.080 evra) i Zoran Bakula (225.390 evra).

Pravosudni organi Slovenije su naveli da su novčane transakcije po osnovu nameštenih javnih konkursa izmedju Eroneta i "Svrsa" stizale na račun preduzeća "Media", a zatim na privatne račune uhapšenih i osumnjičenih u akciji Gibraltar.

Tužilaštvo će uložiti žalbu na ukidanje pritvora

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je nezadovoljno odlukama Suda BiH da pusti osumnjičene u akcijama kodnog naziva "Meso" i "Gibraltar" da se brane sa slobode, prenosi Fena.

Tužilaštvo BiH je iznenadjeno izjavama da Sud nije bio upoznat sa dokazima i sprovedenim aktivnostima, te javnosti napominju da su obe ove aktivnosti sprovedene po naredbama Suda BiH, koji je izdao naredbe za vršenje pretresa i realizaciju aktivnosti u kojima su uhapšeni navedeni osumnjičeni. Samo u predmetu "Gibraltar", bilo je 17 pisanih i tri usmene naredbe Suda, navodi Fena.

U predmetu Lijanović i dr. Sud BiH je već bio odredio i produžio pritvor, tako da je Sud juče sam ukinuo svoju odluku.

Tužilaštvo BiH smatra da ima dovoljno dokaza za procesuiranje osumnjičenih u oba predmeta, koji su pod istragom zbog višemilionskog kriminala, a u predmetu Gibraltar, nezakonitosti i finansijske malverzacije su utvrdile i zemlje Europske unije, Austrija i Slovenija.

Smatramo da se ovim dešavanjima ugrožava borba protiv korupcije i ne šalje dobra poruka gradjanima Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo BiH poručuje da i dalje neće biti nedodirljivih i da ovo neće ugroziti borbu protiv organiziranog kriminala, korupcije i terorizma, te još jednom napominjemo da u tužilaštvu nema i neće biti montiranih procesa, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: