Mnogi u karantinu zbog devojčice

Vlasti u Maliju potvrdile smrt dvogodišnjoj devojčie od ebole, a SZO saopštila da je dete putovalo nekoliko stotina kilometara autobusom iz Gvineje kroz Mali.

Izvor: Tanjug

Subota, 25.10.2014.

09:35

Default images

Više od 40 ljudi za koje se zna da su bili u kontaktu sa njom stavljeno je u karantin, javlja BBC.

Ona je prešla više od 1.000 kilometara putujući iz Gvineje kroz glavni grad Malija Bamako u Kajes, gde je u sredu smeštena u bolnicu.

"Naročito zabrinjava to što je devojčica ispoljavala simptome bolesti tokom putovanja, jer je velikom riziku od prenošenja virusa bilo izloženo mnogo ljudi", navela je SZO.

Majka devojčice je umrla od ebole u Gvineji pre nekoliko nedelja i rodjaci su dete doveli u Mali.

Od kada je počela epidemija početkom godine od virusa ebole umrlo je skoro 4.900 ljudi, uglavnom u Liberiji, Sijera Leoneu i Gvineji.

Stopa smrtnosti u najnovijoj epidemiji iznosi 70 odsto, mada je u dve ranije epidemije bila čak 90 odsto.

Virus se prenosi direktnim kontaktom sa telesnim tečnostima zaražene osobe. Simptomi su temperatura, krvarenje i oštećenje centralnog nervnog sistema.

Bolest se prenosi sa divljih životinja, naročito sa jedne vrste slepog miša koji se hrani voćem i smatra se praktično prirodnim staništem virusa ebole, a njegovo meso neki u zapadnoj Africi smatraju delikatesom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: