Skupština: Za i protiv rebalansa

Na predlog zakona o rebalansu budžeta i prateće zakone uloženo je oko 70 amandmana i o njima će poslanici raspravljati u nedelju.

Izvor: Beta

Petak, 24.10.2014.

13:30

Default images

Pošto završe taj pretres, parlamentarci će se izjasniti o tim zakonskim predlozima.

Glasaće se o rebalansu budžeta i predloženim odlukama o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama i dopunama Finansijskog plana Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2014. godinu, zatim na Odluku o izmenama Finansijskog plana Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za 2014. godinu, na Odluku o izmenama Finansijskog plana Nacionalne službe za zapošljavanje.

Takođe, tu je i Predlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama Finansijskog plana Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika za 2014. godinu.

Poslanici će glasati i o Predlogu zakona o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava, zatim Predlogu zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija, kao i o Predlogu izmena Zakona o Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja.

Predlogom rebalansa budžeta i pratećim zakonima je predviđeno smanjenje plata u javnom sektoru i penzija većih od 25.000 dinara.

Predloženim rebalansom biće povećan manjak u budžetu za 42 milijarde dinara, na 224,7 milijardi dinara, što je 4,64 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Budžetski rashodi povećani su s 1.113 milijardi dinara na 1.122 milijarde, a prihodi su smanjeni s 930 milijardi, na 897 milijardi dinara.

Rebalans budžeta napravljen je na osnovu procene da će Srbija u 2014. imati pad BDP od jedan odsto, dok je prilikom izrade originalnog budžeta bilo procenjeno da će biti zabeležen rast od jedan procenat.

Poslanici stranaka koje podržavaju Vladu Srbije, Savez vojvođanskih Mađara (SVM), Srpski pokret obnove (SPO) i Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS), najavili su danas da će glasati za predloženi rebalans.

PUPS: Postoji li društveni konsenzus za reforme?

Šef poslaničke grupe PUPS Milan Krkobabić upitao je premijera Aleksandra Vučića da li postoji društveni konsenzus za najavljene reforme, jer je to mnogo važnije od stava vladajuće stranke, ali i opozicije prema uštedama koje treba da se ostvare u narednim godinama.

"Postavlja se pitanje da li nam je za ovakav koncept potrebna podrška pozicije, mislim da jeste, ali da ona nije dovoljna, da li nam je potrebna podrška opozicije, takođe jeste, ali ni ona nije dovoljna. Za ovakav krupni iskorak potreban nam je opšti društveni konsensus. Da li u ovom momentu premijer ima osećaj da u drustvu postoji konsenzus?", upitao je Krkobabić prilikom raspravljanja u Skupštini o rebalansu budžeta.

Krkobabić je rekao da je ovaj rebalans predigra za jednu veoma ozbiljnu igru u narednim godinama, za koju svi moramo biti i više nego spremni.

On se posebno osvrnuo na javna preduzeća i rekao da, bez obzira na to što ona treba da ostvaruju svoju socijalnu funkciju, moraju da budu i profitabilna.

"Svako javno preduzeće mora da bude profitabilno, da raste, razvija se i vodi društveno odgovornu politiku”, zaključio je on.

JS: Podržaćemo sve mere

Poslanici Jedinstvene Srbije podržaće sve mere koje će vlada sprovesti kako bi se za dve ili tri godine bolje živelo, izjavio je danas ovlašćeni predstavnik JS Petar Petrović u raspravi o predlogu rebalansa budžeta za ovu godinu.

"Predviđene mere štednje doprineće onome čemu svi teže, a to je otvaranje novih radnih mesta, otvaranju novih fabrika... Ako želimo da za tri godine živimo bolje, moramo da stegnemo kaiš, da bi deci stvorili uslove da mogu da imaju bolju budućnost“, rekao je Petrović.

Prema njegovim rečima, mere štednje treba da doprinesu i tome da se mladi školuju i da se zadrže u Srbiji, da osnivaju svoje porodice, ali i da se uloži više sredstava u ruralne sredine, kako bi mladi ostali na svojm imanjima.

Tako će biti rešeni i socijalni problemi, dodao je Petrović.

On je ukazao na to da onima koji primaju socijalnu pomoć treba omogućiti da rade i zarade, a ne samo da zavise od centara za socijalnu pomoć i, kako je rekao, "crkavice koju dobijaju i od koje ne može mesec dana da se živi“.

Petrović je, takođe, pitao kako je moguće da neki poslodavac dolazi na posao mercedesom S 500, a njegovi radnici ne primaju platu i dodao da je to sramota.

SPO će glasati za rebalans

Poslanik SPO Aleksandar Jugović najavio je danas da će ta partija podržati predlog rebalansa budžeta.

SPO će glasati za rebalans, iako mere nisu popularne, ali su jedino moguće“, rekao je Jugović u Skupštini Srbije.

On je podsetio da su nekada u Srbiji postojali redovi za hleb, ulja, šećer, da je putna infrastruktura bila uništena, te da je posle toga došao 5. oktobar, kada je nada bila na vrhuncu, a da se onda desio košmar. Kako je rekao, nikom nije padalo na pamet za sve ovo vreme da radi na oporavku uništene privrede.

„Do pre nekoliko godina postavljao sam pitanje o dugovanjima tajkuna, danas je to drugačije i nadam se da ćemo kao država uspeti sve da naplatimo“, rekao je on.

Jugović kaže i da ta partija podržava saradnju sa MMF-om, jer nas te iznuđene mere štite od finansijskog kraha.

"SPO se uvek zalagao za odluke koje će nas svrstati u red razvijenih zemalja“, rekao je Jugović i ukazao da Srbija danas ima prijatelje i saveznike među velikim silama koje žele da pomognu, investiraju i sarađuju.

NDS: Kako će se povećati prihodna strana?

Šef poslaničkog kluba NDS Marko Đurišić izjavio je da u predlogu rebalansa budžeta vidi samo smanjenje plata i penzija, ali ne i šta će se uraditi da se poveća prihodna strana.

Đurišić je na sednici parlamenta, na kojoj se raspravlja o rebalansu budžeta i pratećim zakonima, rekao da predstavnici vlade „dolaze sa predlogom zakona da se smanje plate i penzije u naredne tri godine i dva meseca, a u raspravi se čuje priča da će biti bolje za dve godine“.

On je podsetio premijera Aleksandra Vučića da je pre izbora rekao da se penzije neće smanjivati i, pored ostalog, dodao da je na prihodnoj strani nestalo planiranih tri milijarde dinara od NBS.

Zašto su nestale i gde su te pare“, upitao je Đurišić premijera.

Đurišić je, takođe, poručio premijeru da od poslanika NDS neće čuti reči mržnje, uvrede, paušalne optužbe, već da će tokom rasprave govoriti o onome što je u predlogu zakona i tražiti odgovore na pitanja ko je odgovoran za ono što nije uređeno.

"Rebalans budžeta donosi se na kraju godine i odslikava stanje kako je vođena država u prošloj godini, nema vremena ni načina za reforme“, smatra Đurišić.

On je, takođe, dodao da je država u proteklih 10 meseci vođena neodgovorno i da je broj zaposlenih smanjen, uprkos drugačijim tvrdnjama.

Đurišić je, takođe, rekao da su rashodi skoro udvostručeni, da je prosečna neto zarada u privatnom sektoru smanjena za jedan odsto, a 0,3 odsto porasla u javnom sektoru.

"Iako ste se više puta hvalili smanjenjem broja nezaposlenih, svakog meseca se broj formalno zaposlenih smanjivao. Broj zaposlenih na crno u ovoj godini raste“, rekao je Đurišić.

On je takođe pitao premijera šta će vlada da uradi ako "Fijat" umanji proizvodnju i podsetio da Srbija ima 33 odsto vlasništva u toj fabrici.

Đurišić je takođe rekao da će penzioneri podneti veći teret od zaposlenih.

Šef poslanika NDS, takođe, smatra da obrazloženje predloga zakona o rebalansu nije pisano rukom ekonomiste.

Ako ga niste pročitali, pročitajte ga, vrlo je zanimljivo, pisao ga je neki dobar pravnik sa željom da olakša vladi posao pred sudovima pred kojima će se ovaj zakon sigurno naći. Da li ću kao penzioner dobiti rešenje da mi je umanjena penzija? Na to rešenje će se žaliti“, smatra Đurišić.

Jovanović: Verujem da će se u Srbiji krajem 2016. godine živeti znatno bolje

Poslanik Nove Srbije Dragan Jovanović najavio je da će taj poslanički klub podržati predlog rebalansa za ovu godinu istakavši da veruje da će se u Srbiji krajem 2016. godine živeti znatno bolje.

"Verujem da ćemo tada moći da kažemo da je jedan težak period iza nas“, rekao je Jovanović u parlamentu.

Prema njegovim rečima, premijer Aleksandar Vučić je obrazlažući predlog rebalansa objasnio zašto bi posalnici trebalo da glasaju „za“ i „zašto je rebalans za budućnost dece“.

Taj zakonski predlog je pokazatelj toga u kakvom stanju su trenutno finansije Srbije, naglasio je.

Jovanović je istakao da prvi put postoje oročene mere koje će dati jasne rezultate.

On je Vučiću rekao da bi trebalo pokušati da ovaj deficit bude nastavak svih mera koje će dovesti do konsolidacije budžeta, podsetivši da je deficit u 2014. godini 225 milijardi dinara, što je 63 milijarde više od planiranog.

Jovanović je ukazao da treba smanjiti broj državnih agencija, kojih trenutno ima više od 140, a u kojima je 350.000 dinara prosečna plata direktora, koji neće osetiti smanjenje od 10 odsto.

Zaposleni, međutim, hoće, rekao je Jovanović i dodao da su drugi problem - javna preduzeća.

"Ako ne rešimo situaciju tamo, džaba nam i rebalans i budžet za narednu godinu. Aktivirane su garancije od 8,9 milijardi dinara u ovoj godini, to je 74 miliona evra za javna preduzeća, za kredite koje su uzimali, a nisu mogli da vrate, tu su i penali za projekte koje nisu realizovali... ključno je da u rebalansu krenemo sa reformama“, rekao je on.

Jovanović je dodao da se prvi put u jednom budžetu predviđa smanjenje fonda plata za javne službenike za sedam milijardi dinara i to treba da bude samo početak na smanjenju državnih činovnika na svim nivoima.

"Tu, predsedniče, morate biti oštri“, poručio je Jovanović premijeru Vučiću.

Jovanović, takođe, smatra da treba na drugačiji način urediti davanje subvencija poljoprivrednim proizvođačima i predlaže da oni koji imaju u gazdinstvu više od 20 hektara ne treba da budu korisnici.

Govoreći o socijalnim davanjima, Jovanović je rekao da oni koji primaju socijalnu pomoć ne bi trebalo da strahuju, jer su sredstva za tu namenu povećana sa 107 na 110 milijardi dinara.

Živković: Apsolutna laž Vučića

Foto: Tanjug
Poslanik Nove stranke Zoran Živković izjavio je da njegova stranka neće glasati za predloženi rebalans budžeta za 2014. godinu, jer se njime povećava deficit, a biće i protiv zakona o smanjenju penzija, jer je neustavan, kao i protiv smanjenja plata zaposlenima u javnom sektoru.

On je novinarima u Skupštini Srbije kazao da je mnogo toga što je premijer Aleksandar Vučić rekao poslanicima u izlaganju o rebalansu budžeta "apsolutna laž".

"Ovo je prvi rebalans na svetu kojim se povećava deficit, umesto da se smanjuje. Deficit će po rebalansu biti veći nego što je bio po budžetu za 2014. godinu", kazao je Živković.

On je kazao da je "laž i da će deficit biti manji nego ranijih godina".

"Deficit budžeta je u poslednje dve godine Vučićeve vlade povećan za 800 miliona evra ili za 80 odsto", kazao je Živković navodeći da je 2003. deficit bio 750 miliona evra, 2012. bio je 1,05 milijardi evra, a 2014. godine 1,8 milijardi evra.

Živković je kazao da su rashodi za plate zaposlenima u javnom sektoru povećavani i u poslednje dve godine, od kada je Vučić na vlasti, i to za 12 odsto.

On je precizirao da je "2003. godine iznos za plate bio 911 miliona evra, 2012. godine, kada je Vučić bio na vlasti kao prvi potpredsednik vlade, budžet za plate bio je 1,8 milijardi evra, a 2014. kada je na čelu vlade izdaci za plate su 2,2 milijarde evra, skoro dva puta više nego 2003. godine, odnosno 12 odsto više nego pre dve godine, pre nego što je uzeo vlast".

Živković je istakao da će glasati i protiv smanjenja penzija, "jer se po članu 58 Ustava Srbije navodi da stečena prava ne mogu da se menjaju drugim zakonima, a penzije su stečena prava i niko ne može da ih menja".

On smatra i da je mehanizam za smanjenje plata u javnom sektoru pogrešan, zbog čega će glasati protiv tog zakona.

"Linerano smanjivanje plata je nepravedno jer dotiče i ljude koji pošteno rade svoj posao i koji nisu dovedeni u poslednjih 10 godina iz raznih partija, već su oni za čijim radom postoji potreba u javnom sektoru", kazao je poslanik Nove Srbije.

Kako je dodao, za skoro 900 miliona evra je moguće smanjiti iznos zarada u budžetu za narednu godinu, tako što će se dati otkazi onima koji su "dovedeni" ili ne rade kako treba.

On smatra da postoje modeli po kojima je moguće smanjiti ukupan fond plata, ali da se istovremeno one povećaju zaposlenima u zdravstvu i školstvu.

Živković je najavio da će njegova stranka podneti amandman na rebalans budžeta kojim će tražiti smanjivanje subvencija u privredi za oko 5,5 milijardi dinara, koje bi se prebacile u Penzioni fond, kako se ne bi desilo smanjenje penzija.

Nova stranka će, kako je dodao, uložiti amandman kojim će zahtevati da se oko 500 miliona dinara za troškove administracije prebaci na socijalna davanja, kako se ona ne bi smanjivala, jer je polovina građana Srbije "u statusu socijalne potrebe".

Živković je, osvrćući se na govor premijera u kome je pominjao naplatu poreza od tajkuna, naveo i da je račun firme Vučićevog brata Andreja Vučića već dve godine u blokadi, zbog duga koji iznosi oko 22 miliona dinara.

Živković je kazao da je to dugovanje omogućila jedna poreska inspektorka, kao i da se radi o "fantomskoj firmi za pranje novca".

SDPS: Rebalans budžeta prvi korak u fiskalnoj konsolidaciji

Foto: Tanjug, arhiva
Poslanici SDPS daće punu podršku rebalansu budžeta, koji ima ograničen domet, ali je prvi korak u fiskalnoj konsolidaciji, izjavio je danas šef te poslaničke grupe Milorad Mijatović.

„Fiskalna konsolidacija znači uštedu od 2,5 milijardi evra i to treba uraditi u naredne tri godine i za to imamo i sposobnosti i mogućnosti“, naglasio je Mijatović.

On je, na sednici parlamenta na kojoj se razmatra predloženi rebalans budžeta za ovu godinu, rekao da treba mnogo truda i rada da bi se BDP podigao samo za jednu milijadru i da se u tom kontekstu i očekuje fiskalna konsolidacija do 2017. godine.

Naš deficit sada je veliki, preko svih granica koje imamo, ali ako hoćemo normalnu Srbiju, on mora biti između dva i 2,5 odsto BDP. To znači da ćemo tada za plate izdvajati oko osam procenata, a ne kao sada iznad 10, da će se subvencije sa sadašnjih tri odsto svesti na evropski nivo od nešto više od jednog procenta“, rekao je Mijatović.

Prema njegovom mišljenju, predložene mere su bolne, posebno kada je reč o smanjenju penzija, cena koja se plaća je velika i možda bi bilo bolje da je plaćena 2008. godine ili pre dve ili ti godine.

Mijatović je naglasio da SDPS želi da Srbija bude normalna država u kojoj će se moći živeti od svog rada, a penzioneri od svojih penzija.

Poslanici SVM će podržati predlog rebalansa budžeta

Poslanici Saveza vojvođanskih Mađara podržaće predlog rebalansa budžeta za ovu godinu, najavio je Zoltan Pek, koji je rekao da je vlada imala hrabrosti da donese nepopularne mere kao nijedna prethodna, kao što su smanjenje plata i penzija, a od kojih mora da počne štednja, jer predstavljaju najveću stavku na rashodnoj strani.

Pek, koji je ovlašćeni predstavnik SVM za raspravu o rebalansu, na sednici parlamenta na kojoj se raspravlja o ovom predlogu i pratećim zakonima, rekao je da će poslanici SVM glasati za predložene zakone da bi podržali Vladu Srbije.

"Reč je o ovim merama o kojima ćemo danas raspravljati. Te mere su smanjenje plata u javnom sektoru, i penzija i te dve stavke su navjeće stavke na rashodnoj strani. Zato moramo štednju početi sa ovim stavkama“, ukazao je Pek.

On je dodao da je rebalans predvideo deficit veći za oko 50 milijardi dinara, da su smanjeni prihodi, a rashodi povećani, da je do smanjenja prihoda došlo jer se troši više nego što se ima i zato se mora zaustaviti ta tendencija.

Prema njegovim rečima, to će kako je najavljeno, trajati naredne tri godine, a SVM će glasati za predložene zakone i te mere da bi podržali vladu.

"Ova vlada je do sada povukla nepopularne mere koja nijedna vlada do sada nije smela. Moramo se nečeg odricati da bi u budućnosti imali nešto, došli smo do dna jezera i moramo dotaći dno da bi mogli da plivamo ka površini“, istakao je Pek.

On takođe smatra da je Uredba vlade po kojoj oni koji primaju socijalnu pomoć, a radno su sposobni, ubuduće moraru da rade ili da se školuju da bi nastavili da dobijaju taj novac, takođe predstavlja jednu od mera koju nijedna prethodna vlada nije bila u stanju da donese.

Pek je takođe naveo da je jedino rešenje za finansiranje Vojvodine usvajanje zakona o finansiranju AP Vojvodine.

On smatra da je, među merama koje su predivđene, pozivitno to što se neće smanjivati penzije niže od 25.000 dinara i što je smanjenje penzija predviđeno na progresivan nacin.

Pek je zaključio da je razlika između solidarnog poreza i predviđenih mera u tome što te mere obuhvataju i penzije.

Tokom izlaganja Peka, u plenarnu salu Doma Narodne skupštine ušao je premijer Aleksandar Vučić, koga su poslanici vladajuće koalicije dočekali burnim aplauzom.

Pošto se apaluz stišao, Pek je nastavio izlaganje.

"Rebalans po hitnom postupku protivan Poslovniku"

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke (DS) Borislav Stefanović izjavio je na današnjoj sednici Skupštine Srbije da je stavljanje predloga rebalansa budžeta za 2014. godinu na dnevni red po hitnom postupku suprotno Poslovniku.

"Kako je moguće da imamo budžet u Skupštini u kraćem roku od pet dana i kako neko može ozbiljno da se pripremi za ovako obiman materijal?", upitao je Stefanović na sednici.

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković je odgovorila da Vlada Srbije, kao predlagač, u obrazloženju predloga zakona navodi razloge za hitan postupak, kao i da će predstavnici predlagača dodatno objasniti te razloge u toku rasprave.

Stefanović je upozorio da je odluka o smanjenju penzija koju predlaže aktuelna vlada neustavna i da će buduća vlast zbog toga morati da vraća dugove penzionerima kao što je to ranije bio slučaj.

Stefanović je novinarima u Skupštini Srbije rekao da će ova odluka ubiti ne samo potrošnju već i proizvodnju, kao i da je neustavna, jer je reč o stečenom pravu.

"Kroz odredbe Vučićevog zakona se ta imovina oduzima od preko 600.000 penzionera u Srbiji. Neki od njih će sigurno pokrenuti ustavnu tužbu i ići do Strazbura i neka buduća vlast će morati da vraća dugove srpskim penzionerima, kao što smo morali 2001.godine da vraćamo ono što je ista ta Vučićeva vlast do dvehiljadite ostavila u amanet“, istakao je on.

Takođe, rekao je i da smanjivanjem plata od 10 odsto neće biti pogođeni oni koji imaju najviše, uključujući premijera (Aleksandra) Vučića, guvernerku (Jorgovanku) Tabaković i predsednika (Tomislava) Nikolića zato što će, kako je rekao, ukidanjem solidarnog poreza njihova plata biti povećana.

"Oni su ovim rebalansom zaokružili krug propasti srpske privrede, ekonomije i fiskalnog sistema“, istakao je šef demokrata u skupštini.

Prema njegovim rečima, DS ne može da podrži ovakav rebalans državnog budžeta zato što u svojoj osnovi nosi sve probleme „ove nekompetentne i štetne vlasti po građane Srbije“.

Stefanović je naveo i da je budžetski deficit veći nego ranije, da je već prešao dve milijarde evra, te da smo evropski prvaci u deficitu.

"U budžetu nema nikakvih podsticaja za pravi razvoj i dalje postoje subvencije za dokazane gubitaše bez njihovo plana i programa, takođe setom zakona se predviđa ono što je po građane najgore, a to je štetočinsko, nerazumno smanjivanje plata i penzija protiv čega smo mi svom snagom, za razliku od koalicionih partnera SNS koji su deklarativni levičari, a glasaju sada za smanjenje stečenih prava srpskih penzionera“, zaključio je Stefanović.

Stefanović je izjavio i da se ta partija zalaže za to da se izdvajanja za političke partije smanje.

Podsetivši da je u Skupštini Srbije u prethodnom periodu usvojeno preko 200 zakona po hitnom postupku, on je upitao i zašto Zakon o finansiranju političkih partija nije donet na isti način.

"To je čista demagogija, pokušaj da se kroz lažni helijumski balon sakrije njihova nekompetentnost i ovo šta rade sa smanjivanjem plata i penzija“, rekao je Stefanović novinarima u parlamentu.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je nedavno da se političkim strankama novac iz budžeta dodeljuje na osnovu Zakona koji je 2011. godine usvojila DS i poručio da će taj zakon biti promenjen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: