Kraj prekrajanju granica na Balkanu

Šef diplomatije Velike Britanije Filip Hamond pozvao je političare u BiH da prestanu da vode rasprave o referendumima i otcepljenju jer su one bespredmetne.

Izvor: B92

Petak, 24.10.2014.

12:38

Default images

Britanski ministar spoljnih poslova je dodao da političari u BiH treba svoju pažnju da usmere na hitno rešavanje nagomilanih privrednih problema jer je stanje na tom planu postalo "neodrživo".

"Ne gubite dragoceno vreme u raspravama o referendumima i otcepljenju. To se neće desiti. Mi imamo zakonsku obavezu da štitimo teritorijalni integritet BiH i jednako smo predani toj odgovornosti kao što smo bili i kada je pre 19 godina potpisan Dejtonski sporazum. Prekrajanje granica na Balkanu je završeno", napisao je Hamond u autorskom tekstu koji su objavili dnevni listovi u BiH.

U ime britanske vlade, poručio je da je ona spremna da sarađuje s političarima u BiH koji su dobili poverenje birača na opštim izborima održanim 12. oktobra, ali od njih se, pritom, očekuje da "prestanu da razmišljaju na etničkim načelima, a počnu da razmiljašaju na privrednim".

"Najhitnije pitanje je privredna situacija koja je i u Federaciji BiH i u Republici Srpskoj ozbiljna i neodrživa. Promena se mora dogoditi", upozorio je britanski šef diplomatije.

Konstatovao je da se BiH suočava s problemima koje ne može da reši pozajmica od nekoliko miliona evra, jer treba otkloniti duboko ukorenjene slabosti koje generišu nefunkcionalni "status quo".

Nije prekasno, kaže on, ali oni koji su dobili poverenje birača treba da prestanu da se bave "popunjavanjem rupa" i umesto toga moraju da sprovode program ozbiljnih političkih, socijalnih i privrednih reformi.

Hamond je, istovremeno, ponudio svu potrebnu podršku Velike Britanije na tom putu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: