TS: Hitno zaštititi uzbunjivače

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić ocenio da pitanje zaštite uzbunjivača treba rešiti što pre posebnim sveobuhvatnim zakonom.

Izvor: B92

Petak, 24.10.2014.

12:10

Default images

Nenadić je komentarišući odluku Ustavnog suda da proglasi neustavnim član 56. stav 5. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, a koji se odnosi na anonimnost uzbunjivača istakao da perid od objavljivanja odluke treba iskoristiti za hitne dopune tog člana.

"Pošto je nekoliko desetina uzbunjivača na osnovu osporenog Pravilnika dobilo kakvu takvu zaštitu od progona, period do objavljivanja odluke Ustavnog suda koji traje tri meseca treba iskoristiti za hitne dopune člana 56. Zakona o Agenciji", kazao je Nenadić za agenciju Beta.

On je naveo da član 56 treba da se promeni tako da bude propisano jasno ovlašćenje za donošenje podzakonskog akta, kao i šta je to što taj akt treba da uredi.

"Sada imamo u proceduri Narodne skupštine Predlog zakona o uzbunjivačima koji ima brojne manjkavosti i imajući u vidu da neki od predloga nisu usvojeni, nadam se da će biti više sluha da se to kroz amandmane promeni", dodao je programski direktor.

Prema njegovim rečima, iako odluka Ustavnog suda nije obrazložena, očigledno je da Agencija nema uslova da kvalitetno pruži zaštitu, jer se podzakonskim aktom ne može bliže uredjivati način pružanja pomoći ako već u samom zakonu nisu data jasna ovlašćenja.

Ustavni sud Srbije je na 29. sednici utvrdio da odredba člana 56. stava 5. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije nije u saglasnosti sa Ustavom.

Sud je utvrdio da Pravilnik o zaštiti osobe koja prijavi sumnju na korupciju nije u skladu sa Ustavom Srbije, te odlučio da odloži objavljivanje ove odluke u "Službenom glasniku" za tri meseca od dana njenog donošenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: