Meseci za obuku snaga protiv ID

Iračke snage mesecima neće biti sposobne da povedu bilo kakvu održivu kopnenu ofanzivu protiv ID, a za slične napore u Siriji biće potrebno i više vremena.

Izvor: B92

Petak, 24.10.2014.

10:43

Default images

To je ocena zvaničnika Centralne komande američke vojske.

U Iraku će tajming zavisiti od niza faktora, od kojih su neki izvan kontrole vojske - od iračke politike do meteoroloških uslova, prenosi Rojters uz napomenu da iračke snage moraju biti obučene, naoružane i spremne pre nego što džihadisti ostvare značajniji napredak, kao kada su u junu zauzeli grad Mosul.

Zvaničnici Centralne komande vojske SAD na Floridi juče su rekli novinarima da je prioritet u Iraku zaustavljanje napredovanja IS, ali su priznali da je zapadna iračka pokrajina Anbar na udaru, uprkos vazdušnim napadima pod američkim vodjstvom.

Glavne iračke vojne divizije u Anbaru su pretprele velike gubitke, sa najmanje 6.000 vojnika ubijenih tokom juna i dvostruko većim brojem dezertera, prema medicinskim i diplomatskim izvorima.

Američki vojni zvaničnici su, takodje, istakli da su napori u cilju osposobljavanja sirijskih snaga za borbu protiv džihadista još dugoročniji.

Oni su podsetili da je u Siriji planirana misija obuke u prevashodnom cilju da se obezbedi odbrana kako ne bi još gradova palo u ruke IS.

"Pokušavamo da ih obučimo kako bi pre svega bili u stanju da brane svoje gradove i sela", rekao je jedan od zvaničnika.

Da bi sirijske snage bile sposobne i za ofanzivnu borbu sa borcima IS, potreban je veći stepen obuke.

"Da bi se na bojnom polju videli efekti biće, verovatno, potrebno od godinu dana do 18 meseci", zaključio je američki vojni zvaničnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: