Hongkong: Glas studenata će se čuti

Prodemokratski demonstranti u Hong Kongu najavili da će u nedelju održati probno glasanje o vladinim predlozima koje su odbacili početkom sedmice.

Izvor: Tanjug

Petak, 24.10.2014.

09:42

Default images

S obzirom na to da će se broj demonstranata tokom vikenda verovatno uvećati, studentski lideri su sinoć objavili plan o elektronskom glasanju demonstranata o predlozima reformi koje su izneli visoki zvaničnici gradske uprave tokom neuspešnih pregovora u utorak, preneo je Rojters.

"Vlada uvek govori da studenti ne predstavljaju običan narod i gradjane Hong Konga, tako da želimo da se naš glas čuje i jasno ćemo reći vladi šta mislimo", rekao je demonstrantima Aleks Čou, jedan od studenata koji predvode pokret.

Demonstrantima će u anketi biti pre svega postavljeno pitanje da li bi vladin predlog da podnese izveštaj Državnom savetu Kine, ili kabinetu, o protestima u Hong Kongu imao bilo kakvu praktičnu svrhu.

Demonstranti će se registrovati za glasanje, koje će biti ograničeno na oblasti koje su oni zauzeli, tako što će priložiti ličnu kartu i prijaviti svoj broj telefona.

Glasanje koje će biti održano u nedelju biće prvi potencijalno konstruktivan odgovor demonstranata nakon što su studentski lideri izašli sa pregovora razočarani, a rezultate planiraju da dostave vladi u ponedeljak.

Istovremeno, bivši lider Hong Konga, Tung Če-hva pozvao je danas demonstrante da odustanu od protesta koje je nazvao "grubim kršenjem" upozorivši da bi posledice daljih okupljanja bile "veoma ozbiljne", preneo je AFP.

Tung, koji je zbačen sa vlasti posle protesta velikih razmera, ocenio je da se demonstrancije moraju mirno okončati.

"Mesec dana je već dug period i posledice produženja ove okupacije su veoma, veoma ozbiljne", rekao je on govoreći o uticaju demonstracija na ekonomiju Hong Konga.

Već pune četiri nedelje desetine hiljada demonstranata blokiraju glavne ulice u Hong Kongu u znak protesta zbog plana kineske centralne vlade da dozvoli stanovnicima tog grada da 2017. prvi put svog lidera biraju glasanjem, ali s tim da kandidati budu ograničeni na one koje izabere komisija povezana sa pekinškim lojalistima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: