"Rusija će priznati izbore u UKR"

Rusija će priznati ukrajinske parlamentarne izbore zakazane za 26. oktobar, rekao je šef administracije Kremlja Sergej Ivanov.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 23.10.2014.

21:18

Default images

On je naglasio da želi da Ukrajina postane normalna i civilizovana država.

"Priznaćemo ih, ne brinite. Želimo da Ukrajina postane normalna i civilizovana, odnosno samostalna država koja nije neprijateljski nastrojena prema Rusiji, odgovorio je Ivanov na pitanje novinara", renosi Tas s.

Ivanov je takodje rekao da se nada da će situacija u Ukrajini moći ponovo da se smiri, posle izbora u samoproglašenim narodnim republikama Donjeck i Lugansk, zakazanim za 2. novembar.

"Ti izbori, koji bi po mom mišljenju trebalo da budu održani, jer te nove državice ili regioni - nazovite ih kako hoćete - moraju da imaju nekakve lidere koje je izabrao narod koji živi na tim teritorijama. Mislim da je to prirodno", rekao je Ivanov novinarima.

"Možda će onda u Ukrajini početi proces kohezije i povratak na neki dobar put", zaključio je Ivanov.

U Ukrajini će u nedelju biti održani vanredni parlamentarni izbori, a najnovije ankete pokazuju da je proevropski blok predsednika Petra Porošenka u izvesnom vodjstvu dok bi drugo mesto moglo da pripadne populističkoj partiji u usponu.

Ovo su prvi opšti izbori otkako je lider Viktor Janukovič, koji je uživao podršku Moskve, zbačen u februaru, a Porošenko ih je sazvao sa ciljem da "očisti" parlament od Janukovičevih lojalista i napravi novi saziv sa proevropskom većinom.

Samoproglašena Donjecka Narodna Republika (DNR) će 2. novembra održati izbore, iako je predsednik Ukrajine Petro Porošenko potpisao novi zakon o specijalnom autonomnom statusu istočnih regiona Ukrajine, izjavio je pre nekoliko dana premijer DNR Aleksandar Zaharčenko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: