"CG nespremna za predmete zločina"

Novoizabrani državni tužilac Crne Gore Ivica Stankivić priznao da Crna Gora "nije spremno" ušla u rešavanje predmeta ratnih zločina.

Izvor: Beta

Četvrtak, 23.10.2014.

20:45

Default images

Stanković je u intervuju podgoričkoj televiziji "Vijesti" najavio mogućnost preispitivanja predemta za ratne zločine, "ukoliko bude postojala zakonska mogućnost za ponavljanje postupka".

Pred crnogorskim sudovima aktuelna su četiri sudska procesa za ratne zločine i samo jedan od njih je okončan osudjujućom, pravosnažnom sudskom presudom, kojom su četiri vojnika bivse SFRJ kažnjena za ratni zločin protiv civila sa dubrovačkog područja u logoru Morinj kod Kotora.

Od 30 optuženih u četiri slučaja ratnih zločina, vodjenh od 2007. godine pred nacionalnim sudovima, njih 26 je oslobodjeno optužbi.

Novi državni tužilac, medjutim nije odgovorio na pitanje da li će preispitati odgovornost svoje zamenice, nekadašnje specijalne tužiteljke Stojanke Radović, koja je potpisala ključne optužnice za ratne zločine, a koje su "pale" na sudu.

Evropska komisija je i ove godine, po drugi put od kako ocenuje napredak Crne Gore, u izvještaju konstatovala da je Crna Gora "imala formalistički pristup sudjednjima za ratne zločime".

U tom izveštaju je ukazano i da nije bilo optužnica za komandovanje, pomaganje i podržavanje zločina.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc je prilikom nedavne posete Crnoj Gori pozvao nadležne da daju prioritet sudjenjima za ratne zločine i ocenio da u procesima pred nacionalnim sudovima "ima prostora za napredak".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: