"Prioritet profesionalna uprava"

Potpredsednica Vlade Srbije Kori Udovički je predstavnicima Evropske komisije predstavila planove i mere reforme.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 23.10.2014.

19:40

Default images

"Upravo takva postavka stubova reformi predstavlja dodatan argument u našim naporima da sprovedemo sve mere u okviru reforme javne uprave. Mi moramo stvoriti delotvornu državu, profesionalnu i modernu administraciju, koja će pomoći u naporima Vlade da pokrenemo privredu i celokupan razvoj naše države", rekla je Udovički otvarajući sastanak Posebne radne grupe za reformu javne uprave koja je zajedničko telo Evropske unije i Srbije u okviru procesa pristupanja Srbije EU.

Udovički, koja je i ministarka državne uprave i lokalne samouprave, istakla je da će se kroz Strategiju reforme javne uprave raditi na unapredjenju organizacione strukture i podsistema i restrukturiranju kako bi broj zaposlenih odgovarao zadacima i ciljevima samih institucija, da bi se donele uštede u sistemu i poboljšalo poslovno okruženje, revidiralo donošenje javnih politika i poboljšala transparentnost i odgovornost rada.

''Takodje, imamo nekoliko tekućih aktivnosti u vezi sa decentralizacijom, tačnije podelom nadležnosti i odgovornosti izmedju centralne i lokalne vlasti“, rekla je potpredsednica i dodala da bi ukoliko se ta ideja ne sprovede u delo u toku sledeće godine imali prekomernu birokratiju sa slabim rezultatima“.

Ona je istakla da je jedan od prioriteta u okviru reforme upravo razvijanje karijernog, službeničkog sistema, profesionalizacija i depolitizacija kadrova i obavezna obuka službenika.

Osvrćući se na Zakon o upravnom postupku, Udovički je naglasila da je to važan propis u Srbiji, ali i da se moramo da se pobrinuti da imamo veće učešće vlasništva kada se radi o ovom zakonu i da se direktniije pozabavimo pitanjima koje usporavaju proces.

''Računamo na vašu pomoć da svoje ambicije prevedemo u izvodljive i jasne akcione planove sa dobro utvrdjenim prioritetima do kraja ove godine, posebno jer ne želimo da predvidimo grandiozan i neostvariv plan“, zaključila je Udovički.

Žan Erik Pake, direktor Direktorata za proširenje Evropske komisije naglasio je da je važno da Posebna grupa za reformu javne uprave pomogne da se strategija formuliše na najbolji način.

On je istakao zadovoljstvo što Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave ima odličnu podršku od svih relevatnih aktera i izrazio uverenje da će reforma javne uprave ostati na vrhu agende prioriteta za Vladu Srbije.

„Strategija reforme javne uprave je konzistentna sa onim kako mi vidimo tu reformu“, naglasio je Pake.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: