Vučić: Srbija pripada EU

Srbija pripada redu država članica EU, gde želimo da budemo uvažavani na način na koji mi uvažavamo Uniju, rekao je Vučić nakon sastanka sa Štefanom FIleom.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.10.2014.

18:26

Default images

Premijer Vučić je rekao da je sa gostima iz EU razgovarao o političkoj stabilnosti Srbije i regiona, ekonomskim reformama i našem pristupu EU.

Zahvalivši EU na dosadašnjoj podršci, premijer je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da je Srbija činila sve i da će činiti sve da očuva dosadašnju stabilnost jer bilo koja nestabilnost, kako je rekao, pogoduje najviše onima koji bi nešto da učine protiv Srbije.

"Nama stabilnost pogoduje jer želimo razvoj i progres Srbije. Srbija se ponaša ozbiljno i odgovorno ne zato što je slaba već zato što je to bolje za nas i region", rekao je premijer.

Vučić je saopštio da je sa gostima iz EU razgovarao o ekonomskim reformama koje se ne sprovode, kako je rekao, zato što to neko u vladi hoće, jer je bahat i osion.

"Mi želimo da izlečimo Srbiju. Reforme su bolne, ali mi želimo uspešnu i normalnu zemlju", rekao je premijer i dodao da nam je podrška EU bitna jer niko ne želi da uzima još jednu zemlju slabe ekonomije.

Treća tema o kojoj je bilo reči sa gostima iz EU je pristup Srbije Uniji, rekao je Vučić i dodao da razgovor pre svega odnosio na to kada i na koji način možemo očekivati naš napredak.

"Srbija radi punom parom da donosi zakone, ali mi nećemo da molimo nikoga za članstvo u EU. Zato ćemo da ispunjavamo zadatke, a sve ostalo je na našim večerašnjim gostima i državama članicima", kazao je Vučić i dodao da Srbija ne želi da joj bilo ko daje milostinju.

"Smatramo da Srbija pripada redu zemalja koje pripadaju EU i očekujemo da nas Unija uvažava na način na koji mi uvažavamo njih", kazao je Vučić.

Odlazeći komesar za proširenje EU Štefan File izjavio je da Evropska unija ne traži od Srbije da prizna Kosovo, a da je srećan zbog reformi koje vidi u Srbiji.

O nacionalnim manjinama, izjavi Rame i Hodžaja...

Premijer Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas sve manjinske zajednice u Srbiji da izađu na izbore za predstavnike u Nacionalnim savetima nacionalnih manjina, koji su zakazani za 26. oktobar.

On je poseban poziv uputio predstavnicima bošnjačke nacionalne zajednice.

"Želim da Bošnjaci izađu na izbore i pokažu da je ono što se desilo bio samo incident i da Bošnjaci imaju pravo da izaberu svoj Nacionalni savet", kazao je Vučić i izrazio nadu da će ti izbori proteći u najboljem redu i da će "Srbija položiti taj ispit".

Upitan da prokomentariše izjavu premijera Albanije Edija Rame da bi Srbija trebalo da prizna Kosovo, Vučić je rekao da ne želi na to da odgovara jer smatra da je bolje po ceo region da Srbija ne odgovara na takve provokacije i da to nije zbog toga što je ona slaba.

Vučić je kazao i da je za Srbiju najvažnije da bude stabilna država.

"Nama ta stabilnost najviše odgovara i zato se Srbija ponaša odgovorno, ne zato što se nekoga plaši. Zato Srbija ne odgovara na neke provokacije", rekao je premijer.

"Ne želim čak ni oštro da reagujem, ne zato što nemam ponos ili što ne umem da branim interes i ponos Srbije već ne želim da reagujem oštro, jer smatram da su mnogo važnije stvari pred nama nego da stičem političke poene prepucavajući se sa nekim, a na čemu se poeni najlakše dobijaju", rekao je Vučić.

On je dodao da, za razliku od nekih drugih političara, ne želi i ne voli da viče, a posebno kada neko nije prisutan i dodao da je kod nas časnije kada se to radi u nečijem prisustvu.

Na pitanje kako komentariše izjavu kosovskog ministra Envera Hodžaja da bi na kraju pregovaračkog procesa Srbija sa Kosovom trebalo da potpiše mirovni sporazum, Vučić je rekao da nije primetio da postoji bilo kakav rat niti bilo šta slično, ali i dodao da se ljudi na različiti način bave politikom.

"Mislim da je bilo veoma važno da možemo da razgovaramo, pa makar se u mnogo čemu ne složili i ne slagali i mislim da je to veliko dostignuće", rekao je Vučić.

On je dodao da su i u tome mnogo pomogli prijatelji Srbije, kakav je i File, a da je sad naša obaveza da pokažemo odgovornost i ozbiljnost.

Ponovio je i da nije slučajno da je "razlika između nas i njih u tome što smo mi pohapsili sve koji su palili pekare i poslastičarnice albanske i goranske, a da oni nisu bili su stanju da osude zastavu "velike Albanije".

"Mislim da ta razlika dovoljno govori o ozbiljnosti i odgovornosti svih", rekao je Vučić i dodao da je njegova obaveza da zajedno s vladom i predsednikom Srbije vodi zemlju tako da uživa u miru, da bude normalna i moderna...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

96 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: