"Kina da obezbedi pravo glasa u HK"

Komitet UN za ljudska prava pozvao Kinu da obezbedi pravo glasa u Hongkongu, uključujući pravo pojedinaca da se na izborima kandiduju bez ograničenja.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.10.2014.

18:15

Default images

Panel od 18 nezavisnih stručnjaka, zaduženih za nadgledanje poštovanja međunarodnih sporazuma o gradjanskim i političkim pravima, doneo je ovu odluku nakon sastanka na kome je izražena zabrinutost zbog namere vlasti u Pekingu da njihov komitet odredi kandidate na izborima za lidersku poziciju u Hongkongu 2017. godine.

Izbori 2017. biće prvi direktni izbori za lidera Hongkonga, a aktivisti žele da javnost ima pravo da nominuje kandidate.

Aktivisti, koji više od mesec dana protestuju u Hongkongu, smatraju da bi se u suprotnom moglo govoriti o "lažnoj demokratiji", gde bi samo kandidati bliski Pekingu mogli da se kandiduju.

Pregovori izmedju aktuelnih vlasti u Hongkongu i studentskih vodja počeli su u utorak, u pokušaju da se okončaju neredi u kojima je povredjeno na destine ljudi.

Studenti su, medjutim, optužili vlasti da za sad nisu ponudile konkretna rešenja.

U jeku prodemokratskih protesta, vlasti Hongkonga nisu uspele da na pravi način odgovore pozivima za promene, saopštio je Komitet UN za ljudska prava.

Komitet UN, koji odgovore vlada na poštovanje pravila o medjunarodnim i političkim slobodama, u periodu od godinu dana, ocenjuje ocenama od A do E, Hongkongu je dao ocenu C1, preneo je AFP.

Kina nije danas isključila mogućnost da visoki komesar UN za ljudska prava Zejd Rad al Husein poseti nemirne oblasti Tibeta i Sindjanga, ali je istakla da zahtev mora da bude podnet "odgovarajućim kanalima".

"Kina se nada razvoju saradnje sa visokim komesarom UN za ljudska prava i njegovom kancelarijom na osnovama jednakosti i medjusobnog poštovanja", izjavila je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing na konferenciji za novinare u Pekingu, a preneo Rojters.

"Istovremeno se nadamo da će on svoje obaveze ispuniti pošteno i nezavisno", dodala je ona.

Prvi i jedini visoki komesar UN za ljudska prava koji je posetio Kinu je bila Meri Robinson 1998, uprkos više puta ponovljenim pozivima njenih naslednika na toj funkciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: