"Zašto Rama ne bi išao u Preševo?"

Ministar spoljnih poslova Albanije Ditmir Bušati izjavio je da će protokol posete albanskog premijera Edija Rame biti dogovoren sa srpskim vlastima.

Izvor: Beta

Četvrtak, 23.10.2014.

12:40

Default images

"Nema nametanja i uslovljavanja. Želeo bih da informišem javnost u Srbiji da će sve biti dogovoreno prema zajedničkom sporazumu i najboljoj praksi", rekao je Bušati u Beogradu uoči sastanka ministara spoljnih poslova i ekonomije zemalja Zapadnog Balkana.

Komentarišući nedavne incidente na fudbalskoj utakmici Srbija-Albanija on je pozvao vlasti Srbije da ispitaju sve što se se događalo pre, za vreme i posle utakmice i istakao da na državne poslove ne sme uticati huliganizam.

Upitan za mogućnost da Rama prilikom posete Srbiji poseti Preševo, na jugu Srbije, ministar spoljnih poslova Albanije je rekao da je to "normalna evropska praksa".

Bušati je istakao da su njegovi prethodnici prilikom poseta Beogradu takođe obilazili Preševo, da su tamo bili i on i premijer Rama pre dolaska na vlast.

"Zaista se pitam zašto se to pitanje postavlja i zašto privlači toliko pažnje. Ništa se neće dogoditi, mi smo evropska zemlja, koja je članica NATO i kandidat za članstvo u EU", rekao je albanski ministar.

On je pozvao javno mnjenje u Srbiji da prouči izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije i Albanije i spoljnoj politici dve države i vide kako se one poklapaju.

Upitan da li je projekat "velike Albanije" zvanična politika Tirane, odgovorio je odrečno, ali je dodao da je to "noćna mora Srbije", a da je albanska politika da ceo region treba da bude integrisan u Evropsku uniju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: