"Mržnja u Donjecku trajni problem"

Bivši politički zatvorenik u Rusiji Igor Sutjagin smatra da je sukob proruskih i ukrajinskih snaga oko Donjecka stvorio situaciju kašmirske krize u Evropi.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.10.2014.

09:06

Default images

On je istakao da je militarizacija obe strane sve jača, kao i međusobna odbojnost naroda, što može dovesti do dugogodišnjeg sukoba.

“Usred Evrope imamo jedan Kašmir. Sukoba će biti s vremena na vreme, verujem da se zaraćene strane neće tako lako povući“, istakao je Sutjagin.

Stručnjak instituta Rojal Junajted Servisiz ističe da je suštinska promena nastala u ukrajinskoj percepciji Rusije.

“Oni nikada nisu Rusiju smatrali pretnjom, a sada su potpuno izmenili odbrambene planove i prebacili gotovo sve svoje vojne snage za zapada na istok zemlje, blizu granice sa Rusijom“, ističe Sutjagin.

On smatra da je i ruska vojska pomerila pravac svog delovanja, ta da je počela sa razmeštanjem dodatnih snaga u području duž granice sa Ukrajinom.

“Slična situacija je i sa druge strane, do pre godinu dana niko u Rusiji nije smatrao Ukrajinu neprijateljem, a mislim da sada tri četvrtine ruskog stanovništva smatra Ukrajinu veoma opasnom. U Ukrajini je stanje malo bolje, stanovništvo te zemlje nije izloženo tolikom propagandnom pritisku, ali se pogoršava“, ističe Sutjagin.

Prema njegovom mišljenju, veoma je opasan rast mržnje među stanovnicima Donjecka.

“Jako je opasno kada se akumulira mržnja kod tri miliona ljudi na malom prostoru. Tamo ima i Rusa i Ukrajinaca i ta mržnja će se neizbežno preliti na obe strane“, zaključio je Sutjagin koji je proveo 11 godina u ruskom zatvoru pod optužbom za špijunažu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: