Švajcarska: Samo striptizete iz EU

Vlasti Švajcarske saopštile su da će prestati da izdaju posebne radne dozvole za striptizete iz inostranstva, koje dolaze iz zemalja kao što su Rusija, Tajland.

Izvor: Tanjug

Sreda, 22.10.2014.

21:57

Default images

Ove posebne dozvole, koje važe osam meseci, neće biti izdavane posle 2015. godine, jer, kako smatraju vlasti, ta praksa podstiče seksualnu eksploataciju u Švajcarskoj.

"Žene su prinuđene da piju alkohol i da se prostituišu, a to je veoma teško dokazati", rekla je ministarka pravde Simoneta Somaruga novinarima.

Privremena radna dozvola nazvana "L dozvola", uvedena je 1995. godine, radi zaštite strankinja koje su želele da rade u noćnim klubovima kao igračice i striptizete, od beskrupuloznih ličnosti u seks-biznisu.

Međutim, posle dubljeg istraživanja, vlada je zaključila da status "L dozvole" za žene nije proizveo željeni efekat, preneo je AFP.

Rezultat je današnja odluka vlade da od 1. januara 2016. samo žene iz zemalja Evropske unije mogu da rade u noćnim klubovima u Švajcarskoj.

Švajcarska nije članica EU, ali je povezana s njenim članicama i ima jake ekonomske veze s Unijom, podsetila je francuska agencija.

Imigrantski status u Švajcarskoj je strogo regulisan, a različite kategorije označene su slovima abecede.

Dozvole L, dodeljivane su igračicama i striptizetama u noćnim kljubovima i omogućavale su im da rade kratko vreme i šalju novac svojim porodicama.

Švajcarska je 2013. izdala 844 ovakve dozvole, mnogo manje nego 2005. kada ih je odobreno 5.686.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: