"O budžetu rasprava, ne i vika"

Maja Gojković očekuje burnu raspravu u parlamentu o rebalansu budžeta i zakonima kojima se smanjuju plate u javnom sektoru i penzije.

Izvor: B92

Sreda, 22.10.2014.

16:25

Default images

Predsednica Skupštine Srbije očekuje i da mere obrazloži premijer Aleksandar Vučić.

"Ne znam da li će to biti moguće zato što ima mnogo zakazanih putovanja u inostranstvo, ali gledaćemo da sednica bude pre toga i da on obrazloži mere. To je važno, ali moramo uvek imati na umu i to da se kroz raspravu o budžetu prelama ko je vlast, ko opozicija; o svemu ostalom se može glasati ovako ili onako, sem o budžetu, i kakav god da je budžet opozicija ne glasa za njega", rekla je Gojkovićeva.

Očekuje, kaže, burnu raspravu, ali ne ''viku'', već argumente o tome šta je dobro za Srbiju, kako da se spasavamo i konačno shvatimo da moramo da štedimo ako želimo da izađemo iz krize.

Ili ćemo, dodala je, mirno da gledamo kako propadamo.

O stanju u Vojvodini, Gojkovićeva kaže da bi koncentraciona vlada bila idealno rešenje za izuzetno teško ekonomsko stanje u toj pokrajini.

"Što se tiče politike, Vlada Vojvodine ne radi ništa. Bojan Pajtić je dugo na mestu premijera, a sad je uzeo i teret vođenja Demokratske stranke i jednostavno se ne snalazi, nikako da shvati da je politički prevaziđen. Mislim da je on obesmislio ideju o koncentracionoj vladi, želeći da izbegne izbore", rekla je Gojkovićeva u intervjuu za Novi Magazin.

Upitana kada će biti izbori, ona kaže da ima mnogo činilaca koji odlučuju o tome, tu su i partneri DS-a, Liga socijaldemokrata i Savez vojvođanskih Mađara i čeka se ko će da povuče potez, napusti koaliciju.

"Ja tvrdim da je sada ta vlada čardak ni na nebu ni na zemlji, bavi se samo sobom i ničim drugim, sem što pravi neke političke pamflete", kaže predsednica srpskog parlamenta.

Na konstataciju da je stanje teško u čitavoj Srbiji, te da gradjani misle da živimo u bedi, Gojkovićeva kaže da mi jesmo siromašni, da se srednji sloj izgubio, ali da veruje da ćemo urediti sistem tako da bude privlačan za investicije.

Veruje, kaže, da će i Srbija postati pomalo dosadna zemlja u kojoj je moguće predvideti šta će se desiti i u kojoj ljudi mogu planirati šta će u narednom periodu činiti, kad će na odmor, šta će kad kupovati.

"Inače, ceo svet traga za investicijama i okreće se kineskom i arapskom kapitalu, interesantne su i zemlje Brika.

Govoreći o odnosima Srbije i Albanije nakon incidenta na utakmici prošlog utorka, Gojkovićeva kaže da uspostavljanje odnosa dve države neće biti najteži deo posla.

"Nekoliko dana pre političke provokacije ili incidenta, zavisi kako ko gleda na događaje, razgovarala sam sa predsednikom parlamenta Albanije o potrebi saradnje i uspostavljanja novih odnosa, pa i nove političke realnosti. Pozvala sam ga da dođe u Srbiju, on mene da budem gošća u Tirani, ali hoću da vam kažem šta mi je rekao pre te utakmice, njegovu nadu da huligani neće učiniti nešto da pokvare naše odnose. S tom porukom krenula sam u Srbiju i kad sam sletela imala sam šta da vidim", rekla je Gojkovićeva.

Dobro je, kaže, što postoji politička mudrost i što je odlučeno da se poseta predsednika Vlade Albanije samo pomeri za dve nedelje i onda se nastavi sa uspostavljanjem odnosa kako je planirano.

"Poseta na tom nivou je prva posle 1947. godine i važno je u razgovoru utvrditi gde je problem, koliko i u čemu možemo da sarađujemo, koji su njihovi ciljevi i da li Albanija želi iskreno pruženu ruku ili da nastavimo sa provokacijama. I sa ćutanjem. Ja mislim da ćutanje nikada nikome nije donelo dobro", navela je.

Misli da bi bilo dobro da oni budu gosti ovde kod nas u decembru na samitu zemalja centralne i istočne Evrope sa Kinom, da pravimo dobre infrastrukturne projekte.

"Tako će nas i Evropa bolje razumeti i znaće koje puteve, infrastrukturne i političke, želimo da gradimo i time nas i ozbiljnije gledati kao kandidata", rekla je.

Tvrdi da Evropa neće podržati nijedan projekat poput "velike Albanije" na svojoj teritoriji.

"Ni ova provokacija na stadionu nije naišla na razumevanje, nije to bila zastava jedne države, nego politička poruka da li Srbiji, regionu ili čitavoj Evropi videćemo, ali nije naišla na razumevanje. Projekti nečeg velikog na teritoriji Evrope davna su prošlost i ne mogu proći", uverena je Gojkovićeva.

Na pitanje kako objašnjava to što je najviše incidenata i napada na imovinu Albanaca u Vojvodini, ona kaže da ne može da definiše šta se desilo, te da je i sama zgrožena.

"Ali, koliko vidim po izveštajima MUP-a i u medijima, to su vrlo mladi ljudi. Ne znam odakle im uopšte ta ideja. Možda smo svi pomalo krivi što njihovu energiju nismo usmerili u nekom drugom pravcu, a ne da krivce traže u izlozima pekara i radnji. Ali, to treba najoštrije osuditi i tu je važna uloga medija, zajedno s nama političarima; mi smo svi građani ove države i nikome ne sme ništa da se desi", rekla je predsednica parlamenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: